Adevărul despre Maldive – mai mult decât niște căsuțe pe apă

IMG_20180516_110336_631

Cred că acest articol a fost cel mai așteptat de până acum pe partea de călătorii. Maldive a fost, este și va continua să fie cu siguranță una dintre cele mai vânate destinații. Când vă uitați la poze cu Maldive se lasă cu oftat, se lasă cu speranță în suflet și cu o imagine pe desktop.

Mă aveți pe mine care vă voi spune că se poate Maldive fără foarte mulți bani și se poate fără să stați neapărat la un resort. Deși căsuțele pe apă apar în toate căutările din Maldive credeți-mă că sunt și alte alternative.

Hai să parcurgem pas cu pas toată excursia noastră așa cum a fost ea!

Introducere

Totul a început când se apropia ziua mea. Ziua mea este în luna mai. Cea mai nașpa lună pentru destinațiile exotice din Asia. Atunci începe sezonul ploios și vremea devine morocănoasă rău. Ne-am uitat noi puțin pe vreme. Am văzut că mai ploua pe ici pe colo, dar ce contează frate?! Mergem în Maldive! Tu ai văzut cum arată pozele? Așa spuneam eu întruna. Și am luat biletele. Le-am luat fără să gândim în detaliu toate amănuntele. Tipic nouă.

Maldive este o țară musulmană și Ramadanul picase în mai în 2018. Cât de norocoși puteam fi? Cam cât? Nouă ne-a picat fisa exact când am ajuns în Dubai. Noi ne bucuram că nu prindem Ramadanul în Dubai, dar l-am prins foarte bine în Male. Yey!

Detalii despre zbor și bilete

Am stabilit să mergem în Dubai prima dată și apoi să zburăm de acolo în Male, Maldive. Am luat WizzAir până în Dubai. Un zbor lejer de 5 ore. Noi ne-am cam obișnuit cu el. Biletele pentru două persoane dus – întors au fost în jur de 1300 RON.

Noi cum am stat în Dubai deja știam ce vom face în 2 zile de escală înainte de Maldive.  Ne-am întâlnit cu prietenii noștri și am băut cafea bună. Încă nu era căldura aia infernală pe care am prins-o la întoarcere. Încă puteai merge pe stradă cât de cât.

După ce au trecut două zile pe modul rapid, ne pregăteam seara de zbor pe insula minunată. Eram destul de entuziasmată și mă simțeam recunoscătoare că am ajuns să vizităm această minunată destinație atât de devreme.

Am zburat aproximativ 5 ore din Dubai în Male cu Emirates. Biletele din Dubai în Maldive au fost 3000 RON cu reducere. Noi cunoșteam pe cineva la Emirates și așa am avut 50% reducere. Ceea ce este aur! Mulțumim frumos Cristi și Georgiana pe această cale! Prietenii la reduceri se cunosc! (glumesc)

Zborul a fost de noapte ceea ce iubesc. Am ajuns când era deja dimineață. De sus priveliștea era impecabilă. Mici insule ce se împrăștiau în Oceanul Indian. Doamne ce frumos se vedea! Nu mai simțeam nici o oboseală nimic. Parcă nu era real ce se întâmpla!

IMG_20180516_104754_001

Aventura începe!

Am aterizat și am ajuns la intrarea în aeroport pe jos, este destul de mic aeroportul. Încă îmi amintesc fața unor oameni mai în vârstă de la First Class când le-au spus că nu vine autobuz sau orice alt mijloc de transport și vor fi nevoiți să meargă 3 minute pe jos. De neprețuit. Ce amuzanți sunt oamenii ăștia care cred că dacă au bani pot cumpăra chiar tot!

La aeroport controlul pașapoartelor a mers relativ repede. Nu ai nevoie de viză. O să aveți viza on arrival și atât. Am stat mai mult să ne luăm bagajele. Chiar mai mult decât ne-am fi așteptat.

IMG_20180518_002025_517

După ce le-am luat a trebuit să ne luam un bilet la ferry. Prima oprire a fost în Male. A fost un șoc să văd cum arăta Male. Nu mă așteptam la așa ceva. Foarte aglomerat și neîngrijit. Unde sunt mă locurile din poze? Unde sunt oamenii relaxați?

IMG_20180516_210715_221

De acolo trebuia să luăm alt ferry ca să ajungem în sfârșit pe insula noastră unde vom sta Villingili la Vinorva. Eram destul de deshidratați și obosiți. Am fost întâmpinați cu niște băuturi de bun venit și apoi am fost poftiți către camera nostră. O cameră foarte curată și decentă. Jos aveam și cafeneaua, iar sus era restaurantul de la care puteam comanda mâncare.

Dușul a fost sfânt în momentul ăla și cu o sticlă de apă. Ne-am odihnit puțin, dar apoi ce să faci că tot Male era pe pauză. Ramadan înseamnă nu poți bea sau mânca până la apus. Asta eram și noi obligați să facem în public. Totul era închis până la ora 6. Ce amuzament era ăsta? Efectiv a trebuit să plecăm pe la 4 și apoi să așteptăm ora 6 să mergem la cafenelele noastre de specialitate. Mult noroc cu ălea că altfel chiar înebuneam.

Dacă ajungeți în Male mâncarea chiar e gustoasă la majoritatea restaurantelor și pe partea de cafenele de specialitate recomand cu drag Meraki Coffee Roasters și Modulus Operandi. Oamenii ăștia chiar erau primitori și aveau o engleză excelentă. Ne luam la vorbă cu ei și le testam cafeaua până aproape de ora 10 seara. Nu îmi place deloc să beau cafeaua seara, dar în acest caz nu prea aveam altă opțiune.

Cam așa s-au scurs cele trei zile de pe Villingili și Male. Cu multă răbdare și scutere insistente, cu drumuri multe cu ferry, cu cafele și discuții la miez de noapte. Chiar că aventură! După aceste trei zile, părăseam Male pentru Thoddoo.

IMG_20180518_121553_108

Cum să vă spun eu? Thoddoo este un insulă care se afla la 67 de km de Male. Aveam la dispoziție două variante. Să luăm un speed boat sau un charter și să donăm un rinichi. :))

Charterul era undeva la 1000 $. Nu era o opțiune, dar dacă aveți posibilitatea de ce nu?

Drumul cu barca care s-a măsurat în rugăciuni nu în kilometri

Am ales speed boat. O călătorie pe care cu siguranță nu am cum să o uit vreodată. Dura două ore jumate, dar mie mi s-a părut o eternitate.

În timp ce barca gonea apa intra în barcă și valurile depășeau cu mult înălțimea bărcii. Pe drum deși în capul meu rula Tatăl Nostru eram aruncați dintr-o parte în alta a bărcii de la impactul cu valurile. Aveam o senzație de frică amestecată cu răul de mișcare. Îmi venea să plâng de nervi și să sar în apă numai să se oprească odată senzația pe care o aveam. Țin să precizez că doar Vlăduț știa să înoate. Dacă cădeam în apă, acolo rămânean, dar hai să nu fim dramatici. Plimbarea acesta mă făcuse bipolară. Alesesem să încep să râd și să mă uit la Vlăduț care nu înțelegea cum acum zâmbeam deși aproape am plâns și înjurat tot drumul.

Începea în sfârșit să se vadă insula și eu să pot respira cum trebuie din nou. Măcar o vedeam. Drumul a fost așa pentru mine pentru că am frică de apă, nu știu să înot și a fost puțin agitată apa. Nu de multe ori se întâmplă asta. Dacă nu e sezon ploios, nu trebuie să-ți faci griji! Ți-am povestit ca să știi la ce să te aștepți. Eu nu am citit pe nicăieri și nu știam ce mă va aștepta.

IMG_20180524_135237_186

Vedeam insula din ce în ce mai aproape și apoi atingeam pământul din nou. Când am pus piciorul pe insulă m-am uitat la cer spunând un mare Mulțumesc! A venit proprietarul vilei la care vom sta după noi cu mașina. Foarte prietenos și destul de grăbit în 5 minute ne-a dus la cameră. De data asta aveam ca și băuturi de bine venit două minunate nuci de cocos. Doamne ce gustoase au fost! Acum când mă gândesc la apa aia de cocos salivez!

Aveam palmieri, o vreme superbă și 9 zile de explorat și stat la soare. Thoddo este o insulă destul de mare care are plantații de pepene, mango și papaya. Eram norocoși că alesesem acestă insulă. Măcar vom sta bine la capitolul vitamine.

Știți că v-am spus de vreme, nu?

Ei bine cred că din 9 zile am stat doar 3 la plajă. Eram noi pe insulă și încă 7 – 8 ruși. O familie de ruși stătea cu noi la cazare. Foarte cumsecade și deloc gălăgioși.

Locul unde făceam plajă era doar pentru turiști. Localnicii numeau plaja Bikini Beach pentru că doar acolo aveai voie să faci plajă în costum de baie. Nu aveai voie să te plimbi pe insulă doar în costum de baie. Trebuia să fii îmbrăcat decent.

IMG_20180519_182428_800.jpg

Plaja era atât de curată și hamacurile erau legate de copacii. Vegetația era de un verde crud. Pozele de pe net deveneau realitate pentru noi. Am găsit oarecum soluții cum să luptăm și cu ploaia. Mergeam de dimineață să prindem 2 – 3 ore de bronz și apoi venea nesuferita. La un moment dat deja îi învățasem programul.

IMG_20180521_144936_509

Am închiriat biciclete și făceam zi de zi turul insulei. Închirierea unei biciclete pe persoană pe zi era de 5$. Un preț decent.

Drumurile la plajă și pe ploaie erau alinate de localnicii care ne puneam în coșurile de la biciclete ce aveau ei în grădină: papaya am primit cel mai des, pepene și mango. Îmi venea să plâng când le întâlneam generozitatea. Din puținul lor care oricum era pentru export ne dădeau și nouă fără să accepte nimic în schimb. Spuneau că le va da Dumnezeu mai mult pentru că ei ne-au dat nouă.

IMG_20180525_165454_846

Plantații întregi de papaya. Chiar este o insulă pe care trebuie să o vezi și să o explorezi!

Ai și magazine în care nu ai voie să intri încălțat. E așa de curat în magazine. Nu găsești foarte multe de cumpărat, dar nu mori de foame. Plus că mai sunt și două sau trei restaurante modeste. Dacă vrei fine dining o să întâmpini probleme.

Dacă plouă străduțele de pe insulă sunt inundate deja și transportul poate fi cam îngreunat, dar iese soarele și rezolvă și această problemă.

Să nu te aștepți să ai parte de lux. Oamenii de aici sunt chiar simpli și nu sunt atinși încă de lăcomia banului.

Când eram acolo am avut momente de depresie când ploua întruna și nu puteai mânca pe stradă și așteptai iar până la 6:00 să se deschidă restaurantele. Dar localnicii și locul au făcut ca depresia mea să fie jalnică și să dispară.

De ziua mea am avut parte de un apus cu adevărat superb. A fost singura seară în care cerul a fost pictat în nuanțe de roz. Cred că detaliile astea au făcut diferența și ne-au dat forța să fim pozitivi!

Acum mă gândesc cu drag la Maldive deși atunci când eram acolo îmi spuneam că mai bine nu veneam.

Și acum îl țin minte pe nenea  care stătea la intrare către plajă. Avea cele mai bune nuci de cocos și fructe. Viața pe insulă e superbă!

Maldive mi-a dat amintiri frumoase și m-a făcut să realizez cât de important este că trăiești, respiri și poți vedea lumea, mai ales atunci când ne aflam în valurile mari și agitate.

Am fost în Maldive și nu am stat pe partea fancy și a fost minunat. Strânge banii, caută cazări acceptabile și mergi să vezi și tu cum e să explorezi Maldive nu doar să stai la soare.

Zilele s-au scurs și ne-am întors exact cum am venit cu speed boat-ul. Deși nu prea am dormit toată noapte că știam ce mă aștepta, am fost puțin mai curajoasă acum.

Experiențele chiar ne schimbă! Ne modelează comportamentul. Încă mă mai mir de ceea ce pot când am parte de ceva ce mă face să ies din zona mea de confort.

Îți spun că și tu poți avea parte de experiențe de acest gen. Trebuie doar să îți stabilești prioritățile.

Deci da se poate Maldive și pe un buget mai scăzut.

Mulțumesc că m-ai citit și dacă ai niște păreri sau te-ai regăsit în acest articol te aștept în rubrica de comentarii.

Cu drag,

E. ❤

 

2 thoughts on “Adevărul despre Maldive – mai mult decât niște căsuțe pe apă

  1. misternomadcoffee March 12, 2019 / 3:02 am

    Haha, am avut parte de o experiență cu o speed boat în Indonezia, între Bali şi Gili Air. Never again!!!!
    Articolul ăsta mi-a amintit de Gili Air a noastră (că aşa-i zicem). O insulă micuță în Indonezia unde majoritatea turiştilor stau 2-3 nopți. Că-i aşa de mică încât o ppți înconjura în două ore pe jos. Ei, noi am stat 5 săptămâni :)) Îl căutam în fiecare zi pe nenea care vindea din standul lui mobil suc de cocs cu lămâie şi lapte condensat. Asta era aventura de început de fiecare zi. Înțelegem perfect când vă bucurați de locurile liniştite, fără oameni şi fără prea multe de făcut.
    Maldive e pe lista cu maximă prioriate a Andradei şi abia aşteptăm să mergem.

    Liked by 1 person

    • elenaoprea22 March 17, 2019 / 10:25 am

      Mă bucur că ai spus asta ca să nu mă consider chiar așa o fricoasă. Locurile liniștite aduc pace minții și ne dau ocazia de a găsi soluții. Recomand insula Thoddo. Cred că va fi bună și pentru voi. Nu mergeți în sezonul ploios. O zi frumoasă cu o cafea bună vă doresc!

      Like

Leave a comment