Ce trebuie să vizitezi neapărat de pe Coasta de Azur

Salutare, călători!

IMG_20191010_220627_025

Am revenit cu un nou articol pe partea de călătorii. Dacă ești interesat despre ceea ce oferă cu adevărat Costa de Azur și cum să vizitezi trei țări într-o zi, stai cu ochii printre rândurile ce urmează.

Am ales Franța. Am ales Europa, dar ne trebuia o țară cu un vibe plăcut și o vreme acceptabil de caldă pentru un octombrie timid. Am ales Nisa, după prea multă cercetare vizuală asupra plajelor și a locurilor minunat de pozabile.

IMG-20191010-WA0010-01

Cu am zburat și cât a costat?

Am zburat cu Wizz Air și am luat biletele din timp plătind pentru două persoane dus-întors suma de 900 de lei pentru perioada 10 – 17 octombrie, zborul fiind de două ore jumătate.

Unde am stat?

Cazarea am rezervat-o prin Airbnb în Nisa și de acolo am luat tren sau autobuz pentru celelalte destinații. Un cuplu super drăguț de francezi ne-au pus la dispoziție un studio, care se afla la 5 minute de plajă. Am preferat să fim mai departe de centru vechi pentru ca drumurile de seară să fie însoțite de plimbări lungi pe faleză admirând un superb apus. Pe cazare am plătit 1100 lei.

IMG_20191014_092237_907

 Ce am vizitat pe Coasta de Azur?

  • Nisa
  • Monaco
  • Cannes
  • Eze village
  • Antibes (cea mai bună cafea de specialitate acolo am găsit-o)
  • Saint-Jean-Cap-Ferrat
  • Villefranche-sur-Mer
  • Ventimiglia, Italia (ceva extra)

PICNIC_20191011_150023884-02

Nisa, paradisul azuriu

Acest articol este bazat strict pe experiența mea personală, hai cu mine și tu! Ia-ți o cafea și savurează rândurile scrise și trăite într-un paradis din Europa.

Cum am aterizat în Nisa pe la orele amiezii, ne-a atins un miros de fericire și bună dispoziție. De la aeroport am luat am luat tram-ul până la cazare. În tram toată lumea veselă și însoțită de bagaje. Puțin cam obosiți, am mers să luăm cheia de la studio. Ajunși în studio am aruncat pe noi niște haine fresh, am dat noroc cu bere franțuzească și hai la explorat, nene! Mi-am luat beretă ca să mă dau un turistic autentic încât să mă observe toată lumea ca abia am venit și că zâmbesc până la urechi de entuziasm. Vlăduț mi-a complimentat ținuta de multe ori în acea zi. Surprindeam oameni care-mi zâmbeau cald în semn de apreciere. Ce sentiment frumos! Mergea totul perfect. Nisa și tot ce se află pe Coasta de Azur te îndeamnă la explorat. Picioarele ți-o iau înaintea rațiunii mai mereu.

Am zis că nu merge nimic mai bine decât o cafea de specialitate în centrul orașului vechi format din străduțe mici și magazine cochete. Miros de săpun și haine agățate la geam, tabloul perfect pentru a-ți porni imaginația. Am oprit la Hobo Coffee prima dată. Oamenii erau  destul de ocupați, dar am schimbat două, trei vorbe. Am testat doar Guatemala că doar asta aveau și mereu asta vor avea.

După ce energia și-a făcut din nou apariția datorită flat-ului, am reușit să ne plimbăm pe faleză și să fim spectatorii unui apus artistic. Am văzut aproape în fiecare seară apusul în timp ce ne plângeam că nu mai putem de picioare. Am mers în fiecare zi peste 22 de kilometri.

Să încercați să vizitați toate punctele înalte ale fiecărui orășel sau sătuc de pe Coasta de Azur. Cu cât atracția turistică e mai sus cu atât este mai spectaculoasă. Mi-a plăcut tot ceea ce am văzut.

Însoțiți în fiecare zi de patiseria franțuzească tipică și de una sau două cafele bune am reușit să descoperim locuri fantastice pe lângă atracțiile deja renumite. Am încercat să trăim cât  mai intens fiecare clipă și să ne bucurăm de moment.

20191012_114832-01

Mijloacele de transport în Nisa

Noi am folosit: tram-ul, autobuzul și trenul. Cel mai scump și rapid este trenul, cel mai ieftin autobuzul. O călătorie de 1,5 euro te poate duce până în Monaco. Ieftin, nu? Puteți închiria bineînțeles și mașină, dar să vă înarmați cu răbdare deoarece orele de vârf sunt o adevărată pierdere de timp și nervi acumulați. Oamenii din Nisa păreau să fie destul de liniștiți în trafic, dar turiștii nu prea.

O să vă las aici ceva obiective pe care le puteți aprecia în Nisa:

Plaja și Promenade des Anglais și portul superb

Colline de Chateau

Muzeul Matisse

Mănăstirea Nostre Dame de Cimiez

Jardin Albert I

Catedrala Saint-Nicolas( să reușiți să o vizitați până în 6 pm deoarece după aceea poarta se închide și nu o veți surprinde în adevărata ei splendoare fiind cea mai frumoasă biserică de influență rusească după cea din Moscova)

Centrul Vechi

Fort Du Mont Alban – panoramă superbă asupra Villefranche-sur-Mer

Avenue Jean Medecin

Massena Square

Fountain of the Sun

Cours Saleya (piața de flori, cosmetice, fructe)

Cred că pentru a vizita Nisa sunt de ajuns 3 zile, dar plusați pe mai multe pentru împrejurimi pentru că merită.

Bună dispoziție în stânga și în dreapta, miros de parfum de bun gust și levănțică de parcă te afli în Provence. Te vei lovi de colțuri instagramabile la orice pas, dar vei realiza că mai bine ai fotografia mental tot și mai bine te vei bucura de moment. Tot ceea ce vei surprinde este destul de emoționant. Am observat și eu că atunci când ești setat să descoperi cadre, acoperi emoția și apoi trece pe lângă tine. Trebuie să existe un echilibru în toate.

Cafenelele de specialitate din Nisa, dar nu la calitatea celor din restul Europei deoarece mai au multe de învățat și aplicat, dar sunt pe drumul cel bun:

Hobo Coffee

Max Cafe

Cafe Indien

Baolab Coffee (era închis când am fost noi)

Le Country Store

20191012_092959-01

Monaco

Din păcate în Monaco, avem priveliște superbă, dar cafea zero. Ne-am băut cafeaua în Nisa, alergând după autobuz. Biletul costă 1,5 euro și în 40 de minute ajungi în Monaco. De cum ajungi vei observa că seamănă cu Nisa, doar că într-adevăr glam-ul și arhitectura se diferențiază pe alocuri. Te anunț că nu costă o cafea 15 euro și nici nu trebuie să îți vinzi un rinichi pentru a lua masa în Monte Carlo. Totul este acceptabil. Sunt și prețuri incredibile, dar la cele mai bune restaurante. Din Monaco am luat cadourile pentru cei dragi și chiar nu ne așteptam la asta. Este scump doar dacă vrei să mănânci ceva fancy, în rest este chiar decent.

În Monaco am vizitat:

Monte Carlo

Palatul prințului și împrejurimi

La Condamine, zona portului

Cazino Monte Carlo

Dacă stați bine cu condiția fizică Monaco are doar 2 km²,  deci poate fi luat la pas.  Puteți lua și autobuzul cu doar 2 euro călătoria sau micuțul ferry care te duce de pe o parte pe alta cu 2 euro și puteți avea o priveliște spre yacht-uri mult mai amănunțită.

Când am intrat în cazino afară erau parcate mașini de colecție și destul de scumpe ca să se potrivească cu peisajul.

Oameni relaxați, zâmbăreți, îmbrăcați cu bun gust, parfum scump și căței mici de băgat în poșetă. Cam asta vedeți în Monaco peste tot și o zi este chiar de ajuns să poată fi vizitat.

IMG_20191013_203306_077

Cannes

Dacă ajungi în octombrie să îți iei costumul de baie cu tine. Altfel stai la plajă când te gândești că pe acea plajă au stat cele mai cunoscute vedete din lume, nu? Vremea de mijloc de octombrie a fost superbă. Briza se simțea ușor, dar soarele era destul de puternic.

Dintr-un mic sat pescăresc, uite ce a ajuns Cannes dacă un om a avut o viziune. În Cannes în afară de centrul vechi și aleea cu mâinile și autografele vedetelor nu prea am făcut mare lucru. În schimb am găsit cea mai bună înghețată de lavandă pe care am gustat-o la Le Quirly și am savurat-o mergând pe covorul roșu. Mare tam-tam este aici când este Festivalul de Film. O zi sau câteva ore chiar vă sunt de ajuns să vedeți ce este mai important și poate să stați la plajă.

IMG_20191017_104531_115

Eze Village

Aș descrie acest sătuc ca pe o mică întoarcere în timp. Totul este foarte bine conservat și peisajele chiar îți vor tăia răsuflarea. Ajunși în Eze cu autobuzul plătind doar 1,5 euro de persoană cam în 30 de minute deja ne uitam cu drag la fabrica de parfumuri Fragonard.

Intrarea în parfumerie este liberă, dar nu o vei face cum te taie capul. Jos la recepție vei primi niște buline pe ce limbă vei dori, apoi un ghid te va lua și te va duce să îți arate micile secrete, nu toate, din spatele unui parfum. Vei învăța cum să diferențiezi apa de colonie față de apa de parfum, categorizarea lor, câte tone de levănțică se folosesc pentru a obține un litru de parfum și multe alte chestii interesante. Te las să le descoperi singur pentru că îți recomand cu drag această parfumerie.

După ce turul se termină, deoarece nu durează foarte mult, ghidul tău se va așeza la o masă unde veți testa împreună diferite parfumuri din fabrică. Îți poți alege ce vrea inima ta de acolo și crede-mă, nu ai cum să pleci cu mâna goală. Ne-am luat și noi bineînțeles aromele favorite la prețul din fabrică. Apropo știai că parfumul depozitat în aluminiu rezistă mai mult decât cel depozitat în sticlă? Noi am aflat acolo. Oricum e o întreagă muncă titanică în spatele acestei sticluțe de parfum dorită. Îți trebuie ani și ani în a te perfecționa în aceste mirosuri fine. Un chimist, de-al lor lucrează doar două ore pe zi pentru a îmbina peste 200 de arome, apoi se oprește. Da, foarte interesant. După ce am plecat de acolo mirosind atât  de frumos de la întregi colecții de parfumuri, voiam să mă specializez și eu pe așa ceva, care nu am nici măcar o treabă cu asta. Este destul de atrăgător acest domeniu, mai ales dacă ești înzestrat cu un simt al mirosului al naibii de bun.

 

În Eze am mai vizitat și Grădina Exotică plină de specii de cactus și cu o priveliște ademenitoare. Sute de cadre, de poze, de combinații am tot făcut. Intrarea în grădină a fost de 6 euro pe persoană. Dacă ești student ai reducere, dar trebuie să ai carnetul la tine. Apoi de la această minunată grădină am coborât până la plajă și portul din Eze. Coborârea destul de grea a durat peste 50 de minute. Vă trebuie papuci adecvați unei cățărări sau hai fie niște pantofi sport destul de rezistenți.

IMG_20191015_150326_396 (2)

Din Eze am hotărât că avem o priveliște atât de frumoasă pe lângă apă încât ar fi păcat să luăm un autobuz și am mers pe jos. Kilometri întregi am mers pe jos și nici nu am simțit pentru am admirat imensul albastru ce se afla mereu în stânga noastră. Nu ai cum să nu îți dorești să mergi pe jos pentru că vibe-ul de acolo este extraordinar. Hai ia biletele de pe acum! Ce să mai? No, bine. Hai să îți mai spun câte ceva și gata ne oprim și iei biletele după aia. Da?

IMG_20191015_202410_389 (1)

Următoarea oprire este Saint-Jean-Cap-Ferrat și sunt destul de mândră că m-au dus picioarele, fără mijloc de transport să văd așa frumusețe de far și împrejurimi. Nu sunt multe de văzut, dar drumul până la far este presărat cu experiențe plăcute. Ajunși la far o să vreți să mergeți de-a lungul stâncilor și să observați atâta frumusețe încât eu aș folosi cuvinte prea mici și umile ca să descriu cu adevărat ce se afla în spatele acestei minunate locații. Am fotografiat mental tot ce am trăit și nu pot reda aici chiar tot. Unele locuri trebuiesc mai mult simțite, asta a fost una dintre ele. Superb!

PICNIC_20191013_182208321-01

Antibes

Suntem aproape de final și dragul nostru Antibes trebuie încadrat neapărat în destinațiile tale. Aici am găsit cea mai bună cafea, cea mai bună pizza, cel mai fain orășel. Tot timpul am avut impresia că aici este efectiv un platou de filmare. Când ajungi aici ai un sentiment de mirare continuă. Nu sunt prea multe de văzut în el pentru că el este un tot ce trebuie văzut. Îți recomand o plimbare  prin centrul vechi. Vei vedea oameni super relaxați, un port care este deschis pentru vizite, în care poți admira yacht-urile mai amănunțit, fresh-uri de portocale, magazine cu haine, parfumuri, săpunuri. Are chiar și o plajă micuță unde te poți bronza sau citi cu drag o carte. După cum vedeți am de spus numai lucruri bune pentru că din punctul meu de vedere a fost una dintre cele mai reușite vacanțe din Europa și a fost așa pentru că nu mi-am făcut așteptări, nu am fost entuziasmată peste măsură și văd că marea chiar a făcut minuni cu starea mea de spirit.

IMG_20191012_202335_692

Ultima destinație și reușita noastră a fost că am vizitat trei țări într-o singură zi. Toată această șmecherie a fost făcută cu trenul plecând din Nisa în Monaco, iar apoi din Monaco în Italia, Ventimiglia. Am ajuns în Italia deoarece era la 40 de minute de Monaco și aveam chef de o pizza și un prosecco foarte bun. Era aniversarea noastră și am zis să facem ceva ieșit din comun și așa a fost. Ventimiglia nu este ceva deosebit, se poate scoate din discuție, dar faptul că am ajuns și în Italia înainte de a se închide toate restaurantele și am putut gusta o Margherita, a fost deosebit de special. Lucruri mici care îți fac o dispoziție perfectă. De acolo am luat trenul spre Nisa și am băut pe plajă, la apus un prosecco demențial.

PICNIC_20191021_150705469-01

Articolul acesta a fost cam lung, dar îți mulțumesc că ai fost aici și m-ai citit. Înseamnă mult pentru mine! Apreciez că ai rupt o parte din timpul tău, deoarece din punctul meu de vedere timpul e foarte prețios.

IMG_20191015_114916_580

Dacă nu te-am convins îți sugerez să mai citești articole despre Coasta de Azur și poate îi vei da o șansă! Bucură-te de ea cu cine vrei ❤

Cu drag,

Elena ❤

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Ce trebuie să vizitezi neapărat de pe Coasta de Azur

  1. Luiza-Cristina October 22, 2019 / 8:05 pm

    Vaaaai! 💞💕 cum ma plimbi tu pe mine cu postările tale frumoase. Daca închid ochii și îmi imaginez tot ce ai scris, cred ca reușesc sa ma teleportez 🤩😆😘
    Foarte frumos, Elena! Felicitări și La multi ani, vouă! 💖

    Liked by 1 person

  2. Liliana December 31, 2023 / 12:01 pm

    Buna! Pentru a trece din Franta in Italia, nu a fost nevoie de nicio formalitate vamala? Ca am vazut pe google ca este un tren care te duce direct in Ventimiglia. Multumesc! Foarte frumos scris articolul ❤️

    Like

    • elenaoprea22 December 31, 2023 / 1:20 pm

      Bună, Liliana! Nu a fost nevoie de nicio formalitate. Doar ne-am luat biletele de tren din Monaco și cam atât. Am avut la noi buletinele și pașapoarte pentru orice eventualitate. Nu sunt multe de făcut în Ventimiglia, doar pentru experiență. Călătorii frumoase și apreciez că mi-ai citit articolul. Mulțumesc!

      Like

Leave a comment