Idei de călătorie, ediția Asia: Hong Kong

IMG_20191110_130235_113

Situația actuală din Hong Kong (noiembrie 2019)

Cu o lună înainte nici nu-mi trecea prin cap să căutăm pe net despre situația din Hong Kong. Asta până am văzut o postare în care oamenii care au ieșit la protest erau bătuți, tușeau întruna de la gazul lacrimogen și alții chiar erau găsiți morți în condiții suspecte. Atunci m-am speriat puțin. Când am tastat Honk Kong pe Google, am înlemnit. Protestele de acolo deveniseră violente și în weekend-uri erau mereu confruntări între poliție și protestatari. O să prezint puțin situația înainte de a intra în detaliile despre ce am vizitat și făcut în Hong Kong.

IMG_20191110_191024_550

Ca să înțelegeți, atunci când ne-am uitat noi oamenii protestau doar în weekend-uri. Când am ajuns noi a fost prima săptămână în care au început să protesteze zilnic. Au decis efectiv să intre în grevă la muncă pentru a participa la proteste. Majoritatea protestatarilor erau studenți. Majoritatea oamenilor care au murit sau au fost arestați tot studenți au fost. Curajul de care au dat dovadă era molipsitor și erau gata să moară oricând pentru a lupta pentru libertate. După ce am săpat adânc prin informații, vorbind cu oameni care stăteau acolo, am înțeles de cine trebuie să ne ferim când ajungem în Hong Kong.

PICNIC_20191114_145009073-02

O să explic puțin și ceea ce vor oamenii din Honk Kong într-un mod simplist și ușor de înțeles pentru toată lumea. Vorbind cu oamenii de acolo, în special patronii de cafenele care sunt alături de protestatari atunci am înțeles mult mai bine totul.

Au cinci motive mari și late, de aceea o să îi vedeți de multe ori arătând palma cu cele cinci degete ridicate și scandând: Libertate pentru Hong Kong.

IMG_20191109_181648_655 (1)

Motivele pentru care oamenii au ieșit în stradă sunt:

 • completarea retragerii legii de extrădare
 • vor să nu mai fie numiți „rioters” asta traducându-se în română prin insurgenți, adică rebeli, oamenii care se răscoală, oamenii care se revoltă, vor să fie numiți simplu protestatari
 • vor să fie eliberați cei care au fost arestați pentru că și-au expus opinia public în timpul protestelor
 • formarea comisiei independente de anchetă, asta referindu-se la abuzurile poliției asupra protestatarilor
 • implementarea votului universal dual

Acum cu aceasta situație prezentată aici o să puteți înțelege și ce se petrece acolo și cum au decurs anumite zile din timpul nostru petrecut în Hong Kong.

IMG_20191111_193428_916

Plecarea în Hong Kong, mijloace de transport, companii aeriene, peripeții 

Citind ceea ce se petrecea în Hong Kong și puțin cu inima strânsă am decis totuși să plecăm în  Hong Kong. Vlăduț era mai relaxat, față de mine care mă gândeam întruna să nu picăm cumva la mijloc în timpul protestelor.

Am plecat din București cu Fly Dubai, am ajuns în Dubai și am avut escală 4 ore. În timp ce așteptam în aeroport, am decis să luăm o cafea ca să nu adormim pe noi. Până în Dubai a fost un zbor de noapte, destul de obositor. În timp ce așteptam la poarta de îmbarcare am observat că acest zbor era aproape gol. Când zic gol mă refer că puteai să stai singur pe cele trei locuri din Emirates, aproape în orice sector A, B, C, etc. Turiștii erau puțini și câțiva localnici mergeau acasă. Ce să zic? Știu că am luat o gură mare de cafea, m-am uitat cum răsare soarele și speram ca grijile mele să apună.

20191114_120929

Din București până în Dubai am plătit pentru două persoane, cu un bagaj de cală 2400 RON, apoi zborul din Dubai până în Hong Kong cu reducerea de la Emirates (mulțumim, Daria!) am plătit 450 €.

Zborul a fost de 7 ore. Am ajuns în Hong Kong seara. În aeroport a trebui să schimbăm bani, să ne luăm cartele de metrou și cartele de telefon cu internet. În aeroport am început să întrebăm dacă încep protestele. Am primit un răspuns pozitiv. Oamenii de acolo păreau destul de relaxați. Am luat autobuzul și după o oră ajungeam la cazare. Cazarea am rezervat-o prin Airbnb. Am avut partea de o cameră foarte mică, în care abia abia aveai loc să îți pui bagajele, dar foarte curată și cu un design drăguț. Respirând adânc, am adormit, ne așteptau 8 zile în Hong Kong.

IMG_20191111_101133_782

Așteptându-ne la proteste masive pentru că era sâmbătă ne-am grăbit să mergem la cele mai îndepărtate atracții turistice. Ne așteptam cumva să se închidă anumite stații de metrou. Citisem despre asta. Așa că am hotărât să mergem la Big Buddha și nu oricum, cu o telecabină cu podea transparentă.  Frica de înălțime este ceva real și am vrut să-mi depășesc limitele în această direcție. Așa că urcându-mă într-o telecabină cu podeaua transparentă, am reușit să-mi controlez această teamă. Am ajuns la Ngong Ping 360 de unde am luat telecabina până la Big Buddha. La început simțeam frica cum îmi cuprinde întreg corpul, uitându-mă în jos și văzând că ajungem și mai sus și mai sus deja paralizam de frică. Apoi am închis ochii, l-am luat de mână pe Vlăduț și am încercat să mă liniștesc. După ce i-am deschis, a dispărut frica și m-am bucurat de priveliștea superbă. Ajunși la Big Buddha era chiar mai frumos decât în poze. Toată lumea se bucura de peisaj și era o atmosferă relaxantă. Dacă vreți să mergeți cu această telecabină trebuie să vă luați biletele online pentru că era o super coadă când am ajuns. Și așa cu biletele luate online a fost lejer rău de tot.

IMG_20191114_124245_290

După ce am terminat cu această activitate încă se vedeau în jur semnele de la proteste: inscripții pe pereți, magazine și pe asfalt. Multă tensiune și incertitudine.

Zilele ce au urmat au fost combinate cu teamă în suflet, neliniște, adrenalină și curiozitate. Am colindat străzile din Hong Kong ca nebunii uitându-ne după cafea bună. Am descoperit oameni minunați care gândeau absolut fascinant despre tot ceea ce se întâmpla la ei. Mai pe scurt, am întâlnit oameni.

IMG_20191109_122423_426

Ne-am întâlnit inevitabil și cu protestatarii, pe care ba i-am văzut aruncând cărămizi unii în alții, ba apărându-și interesele cu orice preț. Protestele au avut loc zilnic, iar noi aveam o aplicație pe care urmăream live pe unde ar trebui să stăm să nu fim implicați în mod direct în mijlocul unui protest.

PICNIC_20191111_192547860

Ce am mai vizitat?

 • Victoria Peak – ajungi acolo cu un tramvai, depinde cum îți e norocul sincer pentru că ajuns sus dacă este înnorat nu prea ai multe de văzut, cum am prins noi.
 • Aleea starurilor din Hong Kong unde am găsit și amprenta mâinilor lui Jackie Chan, plus mall-ul de lângă care pare un adevărat muzeu.
 • Turnul cu ceas
 • Tramvaiele cu etaj, chiar merită o plimbare cu acestea
 • Parcul Kowloon, pe acolo am avut și cazarea
 • Nathan Road ( plin de magazine)

20191111_114820

Cafenele de specialitate recomandate:

18 Grams Specialty Coffee

NOC Roastery

Why 50

The Cupping Room

n.o.t Specialty Coffee

IMG_20191114_193405_818

Au urmat zile cu plimbări de pe o parte pe alta a insulei luând bacul. Plimbare relativ scurtă în care puteai admira tot, chiar tot. Spectaculos, atât seara cât și pe timpul zilei.

Perioada în care am fost noi a fost noiembrie 2019, temperatura a fost acceptabilă. Nu am prins nici o zi cu ploaie, singurul impediment fiind pe alocuri protestele care au devenit violente. Acum nu știu ce să zic despre situația din Hong Kong. Venită acasă o lună de zile am verificat zi de zi situația de acolo. E trist să vezi atâta suferință în jur și să simți că nu poți face nimic.

20191114_130314

Străzile din Hong Kong sunt foarte sigure. Nu m-am simțit nici măcar o secundă în pericol. Mâncarea este delicioasă, orez cu pui, pește, supe, dar noi am avut salvarea noastră Pret A Manger. Acest magazin oferă clienților produse sănătoase începând de la salate până la supe creme. Am ales să mâncăm aici în marea majoritate a timpului, așa că dacă ajungeți pe aici vă recomand cu drag.

PICNIC_20191116_070548654

Pe final aș vrea să vă mulțumesc că v-ați făcut timp să citiți acest articol. Hong Kong chiar este o idee bună și aș mai vrea să mai ajung o dată aici ca să pot explora tot ce ne-a mai rămas pentru că mai sunt destule.

Cu drag,

Elena ❤

 

2 thoughts on “Idei de călătorie, ediția Asia: Hong Kong

 1. rofstef February 10, 2020 / 12:22 pm

  Am citit cu placere dar și cu emoție despre această aventură. Până la urmă este o aventură să fi turist într-o țară cu probleme..
  Mulțumesc pentru detaliile acestei călătorii, o săptămână frumoasă vă doresc !!!

  Liked by 1 person

  • elenaoprea22 February 10, 2020 / 12:27 pm

   Mulțumesc frumos pentru timpul acordat. O săptămână frumoasă și ție.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s