Cu ce am zburat în Praga?
Am plecat de pe aeroportul din București cu Tarom. Aveți două variante directe pentru a ajunge în Praga: Tarom și CSA (Czech Airlines). Am plătit pentru două persoane dus-întors 1500 RON, iar la Tarom ai și bagaj de cală inclus.
Cu ce am ajuns de la aeroport aproape de centrul orașului (ÚAN Florenc Praha)?
Aici aveți mai multe variante, dar ca de obicei eu o să v-o las aici pe cea mai rapidă. Prețul a fost 130 CZK pentru două persoane doar dus. Compania se numește Regio Jet, iar biletele le puteți găsi la un ghișeu numit Student Agency. Stația de unde veți lua autobuzul este la 2 minute de la ieșirea D de la Sosiri. Autobuzul era destul de curat și oamenii ok.
Ce bani folosim în Cehia?
Deși Cehia se află în Uniunea Europeană nu folosesc euro, ci coroane cehe. Banii îi puteți schimba în țară la unele bănci/case de schimb sau direct în Praga. Vă rog să fiți destul de precauți dacă alegeți să schimbați banii în Praga. Pe străzi există oameni cu intenții rele și vă pot da la schimb bani falși sau alte monede cu valoare mult mai mică precum rubla. Unele ghișee de schimb valutar vor percepe comision foarte mare, iar unele vă pot fura pe față. Mereu să fiți siguri pe voi și să verificași cursul, apoi să întrebați cât primiți exact pentru suma schimbată. Sunt foarte multe ghișee așa că nu vă faceți griji.
100 euro = 2,561.71 CZK (cel mai bun curs)
Ce limbă se vorbește în Cehia?
Limba oficială a Cehiei este limba cehă. De obicei ne facem probleme atunci când mergem în alte țări din cauză că localnicii nu vor vorbi engleză. În Praga, Brno și Karlovy Vary nu am întâmpinat prea multe probleme. Rar ne-a fost dat să nu prea ne înțelegem cu localnicii. Majoritatea sunt expați și chiar știu foarte bine engleză. Cehii nu sunt cei mai prietenoși oameni, dar nici cei mai reci. Am întâlnit oameni excepționali, deși majoritatea conversațiilor au fost bazate pe vizite la cafenelele de specialitate. Cehii sunt puțin reticienți la turiști din cauza unora care uită să apeleze la educație și bun simț, dar ajungem și la aceste detalii mai târziu.
Ce orașe mai pot vizita pe lângă Praga?
O să încep cu un oraș liniștit ce se află la două ore de Praga. Am luat autobuzul tot cu compania Regio Jet. Biletele le-am cumpărat online. Brno, este chiar o surpriză plăcută. Nu mă așteptam să fie chiar atât de drăguț. Un aspect negativ pe care l-am observat atât în Praga cât și în Brno, exact cum am pășit din autobuz, a fost prezența oamenilor fără casă, ce stau împrăștiați pe unde apucă. Nu vor fi agresivi, deși așa par, și o să mai țipe, cânte, strige din când în când. Eu zic să vă vedeți de treaba voastră. Poliția era mereu pe străzi. Noi nu ar trebui să fim uimiți deoarece știți bine și situația de la noi din țară, dar aici nu mă așteptam să văd asta.
Brno este un oraș micuț, dar are niște împrejurimi tare drăguțe. Aproape toate cafenelele sunt în centrul orașului, deci a fost cel mai ușor pentru noi. Cazarea a fost chiar în inima centrului istoric. Nu am avut parte niciodată de așa o cazare. Prețul a fost mai mult decât acceptabil. Am plătit pentru trei nopți 480 RON prin Airbnb. Oamenii sunt calzi și prietenoși.
Obiectivele vizitate în Brno
Începem cu cel mai vizitat și poate cel mai important obiectiv turistic din toată Cehia: Villa Tugendhat – decorul modern care apare în 1930, vă zic serios că mulți dintre noi nu avem așa elemente moderne prin casă acum în 2019
– faptul că aici s-a semnat documentul care a împărțit Cehoslovacia în Cehia și Slovacia
– ca să poți vizita interiorul trebuie să-ți faci programare online și cu trei luni înainte. Pentru a vedea grădina nu trebuie programare și plătești 2 euro.
Old Town Hall – de aici am văzut o superbă panoramă asupra orașului și un apus măreț
Špilberk Castle – merită văzut din toate punctele de vedere, este un castel superb și ajuns în vârful dealului vei avea o mare satisfacție vizuală
Cathedral of St. Peter and Paul
Brno Observatory and Planetarium – aici când am ajuns era închis sau în reconstrucție (nu știu sigur) dar, are foarte multe lucruri interesante în afara lui, de exemplu câte kilograme ai avea pe Marte sau pe alte planete și sateliți.
Cafenele de specialitate vizitate în Brno
Momenta
Coffee Fusion
Cafe Mitte
Monogram Espresso Bar
Koblihabrno
Punkt
Pelisek Kocici Kavarna – prima noastră cafenea cu pisici, scopul acestei cafenele este să găsească adăpost pisicilor mai puțin norocoase.
Experiența noastră în Brno s-a terminat armonios și neașteptat, cunoscându-i pe cei din spatele site-ului de unde ne facem noi research-ul de cafenele, europeancoffeetrip.com. Am băut o cafea cu ei și apoi le-am făcut o vizită în birou plecând cu bunătăți pe bază de cafea, bineînțeles.
Brno este o alternativă după ce ați vizitat tot ce era de văzut în Praga. O altă alternativă care ne-a lăsat fără baterie la telefon, atâtea poze am făcut, a fost Karlovy Vary.
Karlovy Vary
Acest nume de oraș este ca un cântec melodios. Se află tot la aproximativ 2 ore de Praga și cel mai ușor ajungeți cu autobuzul (Regio Jet). Biletele le puteți lua online. Ajunși acolo am rămas uimiți de arhitectura acestui oraș. Clădirile sunt o adevărată operă de artă și toate sunt renovate și arată excepțional.
O plimbare în acest oraș este efectiv un tunel către trecut. Sunt foarte multe elemente care te duc cu gândul într-o lume a lui Jane Austin. Ca să poți vedea tot ce este important, o zi este suficientă. Noi așa am fost și chiar am bifat tot ce ne-am propus.
Ce am vizitat în Karlovy Vary?
Saint Peter and Paul Cathedral
Diana Observation Tower – puteți să luați funicularul sau să faceți o plimbare prin natură, totul este verde și priveliștea de sus este spectaculoasă
Park Colonnade
Mill Colonnade
Castle Colonnade
Market Colonnade
Vridelni Colonnade
Grandhotel Pupp
Este un oraș splendid cu apă termală cât cuprinde. Îți poți lua drept suvenir o căniță și poți începe să bei apa din izvoare. Aceasta are un gust ciudățel, dar trebuie măcar să luați o gură. Temperatura apei diferă de la un izvor la altul. Toată lumea este entuziasmată în primă fază, apoi încep grimasele când se bea prima gură.
Stai cu telefonul ațintit spre fiecare clădire pentru că nu ai cum să lași așa decor să-ți scape din istoricul pozelor. Mâncarea bună, cafea bună, apă bună. Are de toate acest mic orășel.
Cafenele de specialitate vizitate
Republica Coffeeshop
Bagel Lounge – sandwich-uri excelente, cafea bună, dar nu excelentă
Srdcovka Speciality Coffee – aceasta are cel mai frumos design, exact ca și orașul, se potrivesc perfect
Praga
Praga este orașul care nu te plictisește! Am tot umblat prin capitale europene și la un moment dat intri în rutină și începi să recunoști drumurile, casele, cafenele, tot. Aici am avut parte de o surpriză plăcută: trasee noi, parcuri multe și noi, clădiri interesante și multe pasaje ce duceau către alte clădiri interesante.
Noi ne-am cazat la 20 de minute de centrul orașului prin Airbnb. Am plătit pe șapte nopți 1280 RON. Cazarea a fost un studio, cu baie cu tot ce-i trebuie, exact lângă stadionul lui Sparta Praga. Am prins și un meci. Păcat că au pierdut.
Praga este orașul care îți permite să te pierzi în frumusețea lui. Este un zbor scurt până acolo, ajungi repede și ușor în centrul lui și te îndrăgostești la fel de ușor de el.
Dacă vrei să te plimbi dintr-o parte în alta ai metrou, tramvai și autobuz. Mijlocul de transport cel mai folosit dintre acestea este tramvaiul. Nu ai cum să-ți cumperi un abonament, dar ai varianta de 72 de ore, timp în care poți merge cu orice mijloc de transport vrei tu.
Praga este aglomerată rău, cu trafic, cu oameni draguți, dar și foarte verde. De multe ori localnicii par sătui de turiști, dar după ce o vizitezi și tu o să înțelegi de ce. Mulți uită educația și bunul simț undeva pe acasă și cred că dacă nu e țara ta îți dă dreptul cumva să faci cam tot ce îți trece prin cap. O să vedeți cum urinează pe stradă, câtă gălăgie fac după o beție zdravănă și de multe ori berea ajunge să fie mai mult pe asfalt decât în stomac. Parcă e din ce în ce mai greu să ai bun simț!
Dacă o să vii cu troler o să vezi că piatra cubică care este peste tot te va cam polua fonic până ajungi la destinație. Dacă ești mai fashion de fel, eu zic să-ți iei niște încălțări comode și să faci o pauză de la tocuri. Este foarte mult de urcat și de vizitat! Încercați să vă îmbrăcați și încălțați cât mai comod!
Aproape toate atracțiile turistice te duc la o priveliște superbă asupra orașului. Noi am mers aproape zilnic 30.000 de pași. Mâncarea este foarte bună, destul de îmbibată în grăsimi și berea este delicioasă.
Străduțele sunt pline de istorie și bun gust. Avem chiar o străduță îngustă cu semafor. Lasă-te cuprins de farmecul acestui oraș! Hai să-ți spun ce am vizitat noi!
Ce am vizitat în Praga?
Charles Bridge – aici este cel mai aglomerat obiectiv turistic, mai mulți oameni ca în centru, serios!
Old Town Square
Prague Astronomical Clock
Lennon Wall
Wenceslas Square
Letna Park – aveți nevoie de liniște și pace după zile petrecute în aglomerație
Kafka Museum
Wallenstein Palace
Museum of Communism – apare și România bineînțeles cu imagini cu impact emoțional
Old Jewish Cemetery
Narodni Museum
Golden Line – aici intrați gratis după ora 16:00
Petrin
Dancing House
Prague Castle
Cafenelele de specialitate vizitate în Praga:
Kavarna Misto
Pauseteria
Cukrarna Alchymista
Narcoffee Roasters
Coffee Source Francouzska
Bitcoin Coffee – prima cafenea în care am plătit cu bitcoin
Kafemat
Ye’s Kafe
Dos Mundos Cafe
Loft
Solista Espresso Bar
One Sip Coffee
Slow Coffee
Cafe Letka
Kafe Karlin
Spell Coffee
Mai sunt multe de vizitat. Ar trebui să mă mut o perioadă în Praga să le pot termina. Cât despre cafea, toate sunt gustoase. Majoritatea își prăjesc singure cafeaua, dar ce am observat este că multe lucrează cu Populus și Five Elephant, cafea ce am gustat-o și noi în Berlin. Am cumpărat boabe pentru acasă de la Narcoffee, Rebel Bean și Republica Coffee.
Vremea în Praga
Vremea în Praga este destul de imprevizibilă. Acum este foarte frumos, acum începe să plouă și este plin de nori. Vorbind cu o localnică ne-a spus că ploaia nu ține foarte mult în general, dar nu strică să aveți la voi o umbrelă sau pelerină.
Cam atât despre Republica Cehă. Dacă mai aveți completări sau locuri pe care eu le-am ratat vă rog să le lăsați în comentarii pentru a le vedea și alții.
Cu drag,
Elena ❤
Mi-a plăcut mult cum ai detaliat fiecare amănunt, așa încât am avut impresia că chiar eram eu turist pe-acolo..
Foarte importantă observația ta despre cei certați cu civilizația..!
Eu consider că dacă la tine în țară ești capabil să fi civilizat, atunci poți fi ori unde, dar dacă, cum fac unii, merg în orase străine și se îmbată ca porcii, vomit pe jos prin parcuri, aruncă mizerii pe jos, scuipă, fac zgomot și alte tâmpenii, atunci fi sigură că așa vor face și in țara lor, iar astfel de indivizi ar trebuii să fie taxați cu amenzi grase..
Multe Salutări !!!
LikeLike
Ai dreptate, Stefan! Multumesc mult!
LikeLiked by 1 person
Cu Multă Plăcere !!!
LikeLike
Felicitari Madalina , citesc cu placere despre calatoriile tale , te pup cu drag
LikeLike
Multumesc frumos! Pupici!
LikeLike