Edinburgh, o lume ca a lui Harry Potter

20200101_132337

Ne pregăteam să urcăm pe Tâmpa, Brașov și sorbeam o cafea. Ne gândeam ce tare ar fi să fim plecați de revelion și în altă parte decât România. Uitându-ne la tapetul din balcon pentru că avem numai capitale, ne-am fixat privirea fix pe Edinburg.

Nu ne-am mai uitat la cazări, vreme, ne-am dus pe site și ne-am luat direct biletele. Am continuat să ne bem cafeaua liniștiți, măcar aveam o destinație pentru revelion. Problemele au venit pe rând, ne-am dat seama de vreme că era ploioasă, nu cum ar fi trebuit normal să fie în decembrie ninsoare, apoi cazarea, care era foarte scumpă.

20191228_124405

De obicei așa suntem noi, impulsivi, dar cu fiecare experiență învățăm. Învățăm să ne uităm de vreme, cazare, bielete, locuri de vizitat, siguranță, etc.

Hai să o luam pe rând. De exemplu vremea, ne putem descurca  cu ea. Ne îmbrăcăm gros, avem umbrele, deci s-ar putea să-i facem față. Cazarea, observăm că nu sunt destule hoteluri, dar partea cu Airbnb funcționează foarte bine. Ajungem până la urmă cu greu să ne găsim un Airbnb, nu chiar în centru ci la o distanță de 20 de minute de mers cu autobuzul. E ok!

20191228_131504

Cu ce am zburat, căt am plătit pe bilete, cazare și perioada în care am plecat

Am ales să plecăm pe data de 27 decembrie 2019 și am zburat cu Wizz Air. Noi am crezut că e o mișcare bună și că aeroportul este gol. Căci, nu-i așa? Cine mama mă-sii pleacă în a treia zi de Crăciun? Noi și încă 3 milioane de români este răspunsul corect. Am plătit pe bilete două persoane, dus – întors 900 RON. Pe cazarea găsită prin Airbnb care era o casă și trebuia să o împărțim cu proprietarul, cam așa găsești peste tot, am dat 1900 RON pe 8 nopți. Perioada pe care am ales să o petrecem în Scoția 27 decembrie 2019 – 04 ianuarie 2020.

20191230_123534

Bineînțeles că a fost un zbor direct. Pe durata zborului am mai întâlnit anumite personaje cu șlapi și șosete în plin decembrie, sacoșe de rafie și scuipători de semințe, dar mă abțin de la comentarii. Ce să zic, mereu atragi chestiile la care te gândești. Cu cât ai vrea să stea o anumită persoană mai departe în avion de tine, karma ți-o planteaza în față ta, spatele sau dacă ai super noroc lângă tine. De la aeroport până la cazare am luat un autobuz care ne-a dus direct până la casă. Am plătit pe un bilet 7,5 euro, dacă îmi aduc bine aminte.

20191229_133303

Ce trebuie să știi de mijlocul de transport prin Edinburgh

Dacă ești genul care închiriază mașini pe unde merge, probabil nu te interesează partea asta, dar dacă vrei să fii lejer și să te plimbi prin istorie poți să îți faci un abonament pentru o saptămână așa cum ne-am făcut noi. Autobuzu-i sfânt aici! Așa a fost și pentru noi. Autobuzele arată foarte bine și sunt curate, chiar recomand. Am mers cu Lothian și așa ne-am facut un abonament care a costat cam 20 de lire fiecare. Te prezinți la unul din sediile Lothian, faci o poză și cam în 5 minute e gata abonamentul.

De reținut este că dacă nu ai biletul sau abonamentul cumpărat, poți achiziționa de la șofer, dar să ai suma exactă. Acest sistem cu suma exactă nu le permite șoferilor să atingă banii și ajută autobuzele să fie în mișcare, fără să mai pierzi o grămadă de timp dând rest la fiecare. Foarte tare! Poți afla mai multe informații pe http://www.lothianbuses.com.

20191231_150826

Unde bem cafea în Edinburg?

Mi-a plăcut mult cafeaua în Edinburgh și mi-ar face plăcere să îți spun și ție unde ai putea să te bucuri de o cafea și o companie bună. Oamenii de aici sunt foarte prietenoși, cel puțin așa ni s-au părut în cafenele de specialitate. Toate cafenelele de mai jos au fost testate de noi.

20191228_101416

Artisan Roast Coffee Roasters

Fortitude Coffee – de aici ne-am luat boabe acasa, am ales o Papua Noua Guinee, aceasta fiind și cafeneaua noastră preferată din Edinburgh

Cairngorm Coffee

Lowdown Coffee

The Milkman Coffee

The Elephant House, o recomand doar ca aici s-a născut ideea de Harry Potter, nu am băut cafea

Castello Coffee

Hello Lovecrumbs – aici eu cele mai gustoase deserturi homemade

Kilimanjaro Coffee

Brew Lab Coffee – de aici am luat boabe de cafea Rwanda

Machina Coffee

Mr Eion

Williams and Johnson Coffee – cea mai frumoasă locație pentru a bea o cafea bună la terasă

Ce putem vizita în Edinburgh?

Edinburgh Castle

Scott Monument

The Writers Museum

Saint Gile’s Cathedral

Calton Hill

Palace of Holyroodhouse – seamănă cu Hogwarts din Harry Potter, am fost uimită de frumusețea acestui castel

Victoria Street

Grave of Thomas Riddell

Greyfriers Bobby Statue

Arthur Seat Peak – vă recomand să mergeți până în vârf și să aveți încălțări adecvate deoarece este destul de stâncos și alunecos drumul, nivelul cațărării este ușor spre mediu

Salisbury Crags

Dean Village – Ua! Ua! Ua! Cam așa veți face tot timpul, nu am cuvinte pentru a descrie frumusețea acestui sat din inima orașului

Circus Lane

Royal Mile

The Meadows

National Museum Scotland – nu ratați așa ceva, am pierdut o zi întreagă holbându-le în acest muzeu, este foarte mare și acoperă o grămadă de domenii științifice

Museum on the Mound – puteți observa o colecție impresionantă de bani și în plus aveți ocazia de a vedea în vitrină cum arată 1 milion de lire în bancnote de câte 20 de lire

Princess Street Gardens

Royal Botanic Garden – puteți să vă luați cafea și să vă plimbați prin această fașcinantă grădină, mai adăugați și ceva veverițe drăgălașe în peisaj

Cramond Island – pe insulă se poate ajunge doar în anumite intervale orare când nivelul apei este scăzut, mai multe informații legate de ore puteți găsi pe site-ul https://www.tideschart.com/United-Kingdom/Scotland/Edinburgh/Cramond-Beach/

Mai am o recomandare mișto unde puteți mânca cele mai gustoase supe – Union of Genius.

20191228_130426

Părerea mea personală despre Edinburgh 

Arhitectură, istorie, Harry Potter, magie și multă cafea bună, cam asta îmi vine în minte când aș vrea să vorbesc de Edinburgh. Vremea a reușit să fie una chiar frumoasă, a plouat destul de puțin pentru acea perioadă.

20191229_163008

J. K. Rowling a avut de unde să-și ia inspirația. Edinburgh te poartă foarte intens în povestea lui. Ajungi să simți tot ca o poveste magică ce își desfășoară firul narativ pe propriile tale trăiri.

Pentru cupluri mi se pare că este chiar un oraș romantic, ce te lasă să te pierzi printre străduțele lui pline de mister. Aici a fost o plăcere să îmi iau cafeaua și să apreciez fiecare colțișor, fereastră, grădină ce mi-ar fi ieșit în cale.

Chiar dacă acum nu putem călători cum o făceam, Ediburgh ar trebui să fie inclus în top  10 capitale europene de vizitat în 2021.

Cu drag,

Elena <3!

2 thoughts on “Edinburgh, o lume ca a lui Harry Potter

 1. rofstef August 16, 2020 / 6:39 pm

  Suuuperb orașul !
  Mai puțin cu scuipatorii de semințe.. Ce stupid obicei mi se pare ăsta să spargi semințe și să arunci cojile pe jos, sau să-ți mănânci shaorma din mers, apoi rămâne după tine o mizerie scârboasă, în fine.. Mi-a plăcut mult arhitectura și pavajul acela “uzat” de patina timpului..
  Mulțumim de toate detaliile elocvente, așa cum numai tu ști să faci. Numai bine vă doresc !!!

  Like

 2. Luiza-Cristina August 16, 2020 / 7:47 pm

  Ce clădiri frumoase!
  Cafeneaua in care s-a “nascut” Harry Potter nu ti-a transmis energia aceea creativa? 🤔

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s