Ce poți vedea în Mallorca fără să ai mașină

20221021_110446-01

De obicei fug de destinațiile astea super mega vizitate. Știu că mă voi lovi de multă lume la atracțiile turistice, mereu străzi pline ochi și simt cumva că nu mă pot bucura pe deplin de ceea ce are de oferit destinația respectivă. Așa a fost și cu această insulă minune, dar am înțeles după aproape o săptămână de ce este atât de vizitată. Chiar am stat și la plajă și am văzut cât de des decolează avioanele de aici. Cred că germanii sunt cei care vizitează insula cel mai des. M-am săturat de ei și abia mă apucasem și eu să învăț limba germană :)) La fel ca și noi, caută căldură și bună dispoziție, ceea ce are din plin Palma de Mallorca.

20221021_163044-01

Am avut un zbor de aproape trei ore cu Ryanair de pe Otopeni. Zborul a fost ok, la fel ca și românii de pe zbor, față de alte destinații către Spania. Din aeroport am luat autobuzul A1 până în centru și am plătit 5 euro de persoană. Se poate plăti doar cash la șofer. Se mai putea lua bilet către centru și de la aparatele amplasate în stație, dar arătau ceva de epocă așa că noi nu am avut încredere în ele. FOARTE IMPORTANT! În Spania, nu doar în Palma de Mallorca, e obligatorie masca în toate mijloacele de transport, deci am avut un fler teribil de a-mi lua în dimineața zborului un set de măști. Nu te lasă nimeni să intri în autobuz dacă nu ai mască, chiar au fost disperați cu această cerință. Eu credeam că poate s-a reintrodus acum, dar nu, nu s-a renunțat la mască. Asta ca să aveți în cap dacă vreți să mergeți în decembrie undeva la soare și palmieri. RECOMAND ȘI TOT SUDUL SPANIEI! Mai vin articole cu mai multe detalii. Zborul nostru a avut întârziere doar 20 de minute, ceea ce e minunat pentru perioada nebună prin care trecem, deși cumva, acum s-au mai micșorat minutele de întârziere și poate ne îndreptăm către normal, normalul prezent, nu normalul trecut :))

20221025_142220-01

Drumul cu autobuzul de la aeroport către centrul Palmei durează aproximativ 10 minute și e foarte lejer. Mallorca are o infrastructură extraordinar de bine pusă la punct. Ajunși în centru, ne-am luat un Airbnb care era la 18 minute de mers lejer pe jos, așa că am luat-o la pas bucurându-ne de vremea minunată de aici. Mergând pe jos prima zi ne-a surprins puțin neplăcut deoarece în anumite zone ale Palmei erau oameni dubioși, fumați, băuți, majoritatea imigranți, dar în toată dubioșenia asta nimeni nu a avut nimic cu noi. Doar priviri curioase și atât. Asta o spun doar ca să aveți puțin mai multă grijă de voi și de bunurile voastre. Ajunși la Airbnb, ne-am liniștit foarte mult deoarece gazda noastră, doamna Tina, era româncă și ne-a dat de toate :)) Parcă am stat la mama acasă. Ea a fost mămica noastră în Palma de Mallorca. Ieșind mai pe seară, tot dubios ni s-a părut locul, dar cumva cumva se vedea că începem să ne adaptăm și să ne integrăm și acel șoc de fapt a fost doar că nu eram localnici și tot ceea ce vedeam era nou pentru noi, dar sunt și cartiere rău famate.

Centrul Palmei e o oază de bucurie și încântare pentru ochiul privitorului. Deși era octombrie, era destul de plin. Octombrie este perfect pentru acest loc, temperaturile fiind aproape 30 de grade și statul la plajă poate deveni rutină în zilele de vacanță. Dacă veniți în octombrie puteți să vă puneți în bagaj doar ținute de vară pentru că e foarte cald.

20221024_114523-01

Dacă stai în general în centru nu ai cum să fii conectat 100% cu ceea ce oferă locul respectiv. Luând mereu la pas destinațiile, ne mai întâlnim cu situații în care alții nu se regăsesc. De aceea consider că noi doi avem un alt stil de călătorit, care nu satisface pe toată lumea sau pur și simplu nu e pe gustul tuturor. Aflându-ne acum acasă și scriind acest articol, îmi dau seama că în primă instanță periculozitatea există în orice colțișor din lumea asta mare, dar tu poți doar preveni unele lucruri și îți  mai trebuie și noroc. Când am pus un poll pe Instagram am văzut că majoritatea scriau de Palma ca fiind raiul pe pământ, dar noi, ca de obicei, nu ne aruncăm cu capul înainte și de aceea observăm și partea mai puțin frumoasă mereu și așa ne facem o experiență completă. Căutați pe Google cartiere din Palma și atunci o să înțelegeți de ce am pus accentul pe dubios. Cu siguranță doamna Tina a fost factorul pozitiv din această experiență și ne-a făcut să ne acomodăm mai ușor.

Palma nu e mare deloc, așa că ne-am decis să o explorăm rapid și apoi să vedem și restul insulei. Am luat autobuzele către locuri ușor de ajuns și la fel de frumoase. O să încep cu ce am vizitat în Palma ca să vă fie mai ușor să vă faceți o idee asupra locului.

20221025_144053-01

  • Castillo de Bellver

20221021_142318-01

  • Passeo Del Borne
  • The Cathedral of Santa Maria of Palma
  • Centrul vechi, luat la pas
  • Plaja Can Pere Antoni a fost plaja aleasă de noi și e destul de aproape de centrul vechi. Am făcut și o plimbare frumoasă pe faleză până la ea
  • Jardines de S’Hort del Rei
  • Pearl Museum (gratuit)
  • Santa Catalina Market

20221022_095131-01

Cafenelele pe care le-am încercat și merită banii voștri, din punctul meu de vedere sunt:

The Barn (cea mai bună)

Cafe Riutort (la fel de bună ca prima)

La Molienda

Mistral Coffee Roasters

Rosevelvet

Surry Hills

Caphesphere (barista arogant, cafea mediocră, nu aș mai merge :)) )

Nano Coffee Lab

Cafe Noti

Cafe Batx

Palma nefiind foarte mare, am văzut cam tot ce era de văzut și am început să vizităm și alte părți ale insulei. Așa că am mai vizitat și: Alcudia, Pollenca, Valldemossa și Soller.

20221024_140301-01

Am ajuns în toate aceste locuri cu autobuzul pe care îl puteți lua direct din gara centrală. Biletele se pot achiziționa direct de la ghișeu și aveți multe opțiuni pentru a putea vedea în fiecare zi un alt colț al insulei. MASCA OBLIGATORIE, nu uitați :))

20221022_160004-01

Alcudia este un mic sat de poveste în care, sincer, nu sunt prea multe de văzut. Centrul l-am vizitat și apoi am luat alt autobuz pentru a merge în Pollenca. Ambele orășele sunt micuțe, cochete, mult mai liniștite bineînțeles decât Palma, dar nimic mai mult. Recomand doar ca să schimbați puțin din peisaj.

20221023_133831-01

În schimb, Valldemossa a rămas preferatul meu și mi-aș dori să revin în acest loc minunat. Are și cafea de specialitate, numai bun de mutat în el :)) Este de poveste! Copacii erau pregătiți de toamnă, dar în rest totul striga vară în Valldemossa, pură poezie. O să vă las poze ca să vedeți ce m-a vrăjit atât de tare. Toate aceste locuri vizitate au în comun acest sentiment minunat de a te afla puțin conectat cu istoria, cum trăiau în trecut oamenii, cum lucrurile nu s-au schimbat foarte mult de atunci. Toate străduțele aruncă o vrajă asupra ta. Aia de faci: wow, wow, wow, mereu :))

20221023_135438-01

Cam atât despre Palma de Mallorca, nu sunt foarte multe de spus pentru că nu este atât de mare. Majoritatea locurilor le puteți vedea lejer dacă aveți o mașină, vă oferă acel confort de a aprecia fiecare detaliu negrăbit de nimeni, dar subliniez faptul că autobuzele au fost o surpriză plăcută. Puțină grijă prin ce cartiere ajungeți, să vă dați cu SPF și vacanță plăcută!

20221024_150103-01

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s