La mulți ani, dragi călători! Sper ca anul 2023 să vă aducă multe destinații faine în albumul de sfârșit de an!
Primul articol în anul 2023 nu va fi despre călătorit sau destinații, ci despre mâncare. De mult am vrut să fac o rubrică destinată mâncării și uite că noul an a venit cu motivația necesară. După ce am șters din poze, am realizat că multe au rămas nepublicate, mai ales în ceea ce privește mâncarea. Pentru mine, 2022 a venit cu multe schimbări în bine. Am reușit să am o alimentație mult mai sănătoasă decât în anii precedenți și să-mi mențin greutatea și să am o stare mentală bună.
Dacă nu știați, foarte multe probleme par să vină de la o alimentație haotică, lipsă de mișcare și de somn. Sunt aici să vorbesc despre experiența mea culinară din 2022 și să vă spun de la început că nu vorbesc în calitate de profesionist, ci ca un om simplu care a realizat că s-a simțit bine în pielea lui după ce a făcut ceva schimbări.
Prima schimbare a fost să beau mai multă apă. Credeam mereu că apa nu o să mă ajute nicicum. Mare greșeală! Bând cam 1,5 – 2 litri pe zi am realizat că mă simt din ce în ce mai bine. Am observat schimbări la piele și la starea generală. Nu am avut probleme cum au alții care spun că apa ar fi foarte plictisitoare și de aceea nu se simt motivați să o bea. Dacă ai astfel de probleme, poți tăia niște lămâie, castravete, mentă și apa devine chiar o băutură fancy.
Apa infuzată o prefer vara. Iarna merg mai mult pe varianta de limonadă caldă: apă călduță, chia, lămâie, baobab și miere sau agave. M-am atașat foarte mult de aceste pudre care fac atâta bine organismului uman: baobab, maca, spirulină și chlorella. Au gustul puțin greu de suportat, dar dacă îl puneți în anumite preparate puteți face față.
Am eliminat alimente cu zahăr. Nu am putut total să elimin zahărul din viața mea. Dar am scăzut din ce în ce mai mult din cantitate. Apoi nu am mai avut zahăr alb sau brun în casă. Așa am putut realiza și provocarea fără zahăr. Nu am mai avut nimic prin dulăpioare, frigider, cămară. Am scăpat de tot ceea ce se numea „sertarul cu bunătăți”. Simțind uneori nevoia, am apelat la zahărul din flori de cocos, care e unul din cele mai bune variante. Dacă îmi trebuia o rețetă cu zahăr puneam miere, agave, curmale sau banane. Așa am făcut de atâtea ori încât m-am obișnuit. Nu îmi mai era efectiv poftă de ciocolățele, Nutella sau Oreo de la raft. Și am observat mai târziu că dacă mai voiam să le încerc, nu mai puteam în nici un caz să mănânc atât de mult cum puteam odată. După ce te obișnuiești cu stilul de viață fără zahăr, tot ceea ce are zahăr o să ți se pară extraordinar de dulce.
Mișcarea am reușit să o fac aproape zilnic. De foarte puține ori nu mi-am realizat targetul de 10.000 de pași pe zi. Apoi am început să alerg chiar de pe 2 ianuarie 2022. Puțin câte puțin. Nu mai alergasem niciodată atât de constant. Dar mă simțeam excelent după ce o făceam. De multe ori îmi lua mai mult să mă motivez decât alergatul în sine. Orice formă de mișcare e un câștig. Plimbarea, alergatul în jurul blocului sau puțină zumba în fața televizorului, orice. Contează să faci ceva, puțin câte puțin până când ajungi să ieși din zona ta de confort.
Consumul produselor ecologice sau cu ingrediente cât mai puține, dar bune a devenit o obișnuință. Nu poți avea încrederea totală nici măcar în produsele eco. Știu că cea mai bună soluție ar fi să iei totul din propria grădină: legume, fructe, ouă și lapte. Nu putem să avem mereu soluția asta, așa că încercăm să alegem produse cât mai bune, fără arome, zahăr, îndulcitori și conservanți. De multe ori se duc mulți bani pe aceste produse, dar mai bine dăm acum și ne menținem sănătoși decât să îi dăm mai târziu în spitale. Cel puțin așa gândesc eu. 😀
Nu am renunțat la carne. Am micșorat cantitatea doar și încerc să o mănânc doar dacă știu că provine cât de cât dintr-un loc sigur. Nu o să pot mereu, dar de cele mai multe ori îmi iese. Aici sunt discuții multe despre carne. Nu o să intru în detalii, consider că fiecare ar trebui să aibă dreptul să își aleagă ceea ce mânâncă în funcție de nevoile organismului.
Nu am mai acceptat să cumpăr ceva ce îmi lua minute întregi să pot citi etichetele. Multe schimbări vin de acolo de unde simți că vrei să fii informat și te interesează cu ce îți hrănești propriul organism. Așa că în afară de eticheta fiecărui produs, mereu mă uit la ingrediente. Cu cât mai puține, cu atât mai bine.
Am reușit să îmi gătesc acasă cele trei mese. Foarte puțin mănânc în oraș. Plus că nu vreau să mă bag în discuția unor restaurante. Dacă alegi să mănânci undeva, trebuie să faci puțin research. Mai citește și alte păreri, depinde unde mergi. De exemplu, eu din câte am auzit, dacă aș face un top în Brașov ar fi: Dei Frati, Artegianale, Sub Tâmpa, La Ceaun, Sergiana, Ograda și în curând se va deschide La Prosciutteria, care presimt eu că va putea fi inclus în acest top.
Acesta e doar un mic rezumat a ceea ce am făcut în 2022 și chiar m-am simțit foarte bine. O să mai urmeze și rețete în viitor a ceea ce îmi gătesc de obicei, poate așa mai reușesc să ajut pe cineva cu idei. Încerc mereu să adaug ingrediente noi în rețelele mele în funcție de sezon. E foarte important să mănânci conform sezonului. Mie îmi place primăvara, vara deoarece simt că pot face multe rețete din fructe și legume. O să las ceva poze în acest articol și pe măsură ce voi avea pregătit ceva, voi veni în ajutorul vostru și cu niște rețete culese, tot așa de pe internet sau pur și simplu din ce am avut prin frigider sau cămară.
Ne vedem în curând cu mai multe articole! Nu uitați că mă puteți susține pe următorul link pentru a avea ocazia de a posta mai multe articole —> https://ko-fi.com/coffeelena22
Cu drag, Elena!
Se pare că ai avut un start bun la începutul acestui an: vacanțe, mișcare, hrană sănătoasă. Ce mai, să o ții tot așa!
Îți doresc numai bine, călătorii plăcute și cât mai multe astfel de articole.
La mulți ani, Elena! 🤗
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc mult, Stef! Bine ai revenit în blogosferă! La fel îți doresc și ție! Un plin de liniște, succes și sănătate!
LikeLiked by 1 person