Anul 2022 se apropie de sfârșit cu pași repezi. Suntem deja cu un picior în 2023, dar nu puteam încheia acest an fără ultimele destinații: Malaga și Marbella.
În acestea ne-am odihnit și în care, spun eu, merită să ajungeți și voi în viitorul apropiat. O să încep cu ordinea în care le-am și vizitat.
Marbella
În Marbella am ajuns cu autobuzul din La Linea de la Concepcion într-o oră și 15 minute. Autobuzul ne-a lăsat la autogară și am ales să mergem pe jos până la cazare. Ce trebuie să știți, mai ales pentru cei care o să ajungă în Marbella cu autobuzul, este că drumul de la autogară în centru nu este plat. O să aveți de coborât ceva și se simte ca fiind o pantă interminabilă dacă mai aveți și bagajele cu voi. Cazarea am luat-o prin AirBnb și am ales-o pe faleză pentru a putea admira marea și întregul vibe de vacanță. Am mers apoi să mâncăm și să ne lăsăm bagajele în cameră. Încă nu știam că o să fim întâmpinați de unul dintre cele mai frumoase apusuri pe care le-am văzut.
De la un mic sat pescăresc la o destinație de lux. Marbella este visul oricărui om care caută plajă, valuri, restaurante fancy, lux, dar poate mulțumi și omul simplu care doar vrea să se plimbe și să-și facă aici amintiri frumoase.
Partea luxoasă din Marbella este cu siguranță Puerto Banus, în care am ajuns și noi mergând pe jos o oră jumătate pe faleză pe așa-numita Milă de Aur sau Golden Mile. Dacă veți parcurge și voi acest drum pe jos veți înțelege de ce se numește așa. Deși are mult mai mult de o milă. Puerto Banus e un loc de vizitat, dar eu cel puțin, nu m-am regăsit acolo.
Așa că am revenit în centru. Acesta parcă e rupt din povești. Străduțe mici și întortocheate pline de floricele roz, magazine cochete și căsuțe albe. Când mă gândesc la centrul din Marbella, cred că termenul perfect pentru a-l defini este cochet.
Ce puteți vizita în Marbella?
Puerto Banus – am făcut o plimbare de o oră jumătate până aici pe faleză și în afară de superbele peisaje o să mai observați și casele milionarilor/miliardarilor de pe faleză. Recomand și să prindeți un apus la far 😀
Avenida del Mar (aici găsim sculpturi realizate de Salvador Dali)
Parcul La Alameda
Plaza de la Iglesia
Plaza de los Naranjos
La Virginia (cartier rezidențial, dar trebuie să mergeți acolo, e ceva de vis)
Ne-am bucurat de Marbella mult mai mult deoarece am apucat să o vizităm atunci când majoritatea oamenilor încep să înghețe de frig în România, la începutul lui noiembrie și am prins chiar și zile de mers la plajă și de aplicat SPF. Ce vis frumos! Aș pleca oricând să evit frigul :)) Ne-am plimbat, pozat, bronzat și cam atât. Chiar te poți relaxa în Marbella, cred că asta chiar e o destinație în care poți admira frumosul și să încerci să nu te grăbești, doar să-ți iei timp pentru a admira tot ce te înconjoară.
Prețurile sunt accesibile, ieftin nu este, dar nici scump. Îți vin în ajutor foarte mult aprozarurile la care găsești fructe și legume. Apoi mai ai ca variantă și anumite restaurante mai accesibile și supermarketuri. El Corte Ingles e unul din favoritele mele pentru Marbella și Mas pentru Malaga. Cea mai bună înghețată din Marbella a fost la Purolatte. Cele mai bune cafele de specialitate le-am băut la Lady Bug Coffee Roasters și Mi Casa Tu Casa.
Din Marbella am decis să vizităm și Ronda și Setenil de las Bodegas. Așa că ne-am dus la autogară cu biletele cumpărate online și ne aștepta un drum cu atâtea curbe, de și acum îmi vine rău când mă gândesc la el :)) Drumul din Marbella până în Ronda a fost de o oră și 20 de minute. Ajunși în sfârșit în Ronda a trebuit să vedem rapid o parte din ea și așa am apucat doar să ne plimbăm prin centru și foarte puțin prin împrejurimi.
Nu am avut timp, din păcate, să facem faimoasa poză cu podul, dar ne-am întors mai târziu după ea. Acum trebuia să ne grăbim să prindem un tren care ne ducea la gara din Setenil. Drumul cu trenul din gara din Ronda până în gara din Setenil a fost de 11 minute. Cum să nu iubești trenurile? Păcat că nu le putem lua mereu. Dar surpriză! Înainte să facem cunoștință cu acest loc remarcabil ne-am lovit de un obstacol. Fără să ne interesăm destul din păcate, nu am realizat că gara din Setenil e la 5 km față de Setenil, în mijlocul pustietății. Pe jos ne-ar fi luat o oră, iar noi aveam la dispoziție 3 ore ca să facem tot traseul, deci era exclus. Cu inima în dinți, ne-am revenit încet-încet din șocul avut și atunci am ridicat mâna timid pentru a opri o mașină. Nu făcusem autostopul niciodată în viața mea, dar acum nu prea aveam variante. Și cum Dumnezeu te ajută la nevoie, un cuplu drăguț din Madrid a oprit și ne-a luat. În 5 minute eram acolo. Nu-mi pot imagina ce ar fi fost fără bunătatea acelor oameni. Bucuroși că am ajuns, am început să ne mirăm de toată frumusețea din Setenil de las Bodegas, satul unde stânca devine cer.
Un sat sub stâncă ce te uimea instant. Era foarte multă lume, dar acum înțeleg de ce. Am început să ne plimbăm și vedeam case și magazine sub stânci care erau pur și simplu demne de fotografii și filmulețe puse bine la cutia amintirilor. Satul este superb, plin de căsuțe albe, iar de sus priveliștea e minunată. Chiar dacă eram îngrijorați că nu știam cum o să ajungem înapoi la gară pentru a lua trenul înapoi spre Ronda, ne-am bucurat maxim de momentul prezent.
Înapoi am început să facem aceeași schemă, autostopul, dar din păcate, fiind duminică, oamenii nu se opreau deoarece trebuiau să ajungă la masă cu familia, după cum ne-au explicat cei care s-au oprit să vadă ce dorim. Rămași fără opțiuni, am început să alergăm ușor-usor, dar nu mi-am pierdut speranța, și uite așa, ca prin minune, pe lângă noi a trecut un taxi. Taxiul a oprit și am plătit 10 euro și am ajuns la timp la gară.
Ajunși în Ronda ne-am grăbit să mergem la o priveliște superbă cu renumitul pod.
Apoi, ne-am mai bucurat de clipă că în sfârșit am ajuns aici și apoi am mers să mâncăm ceva. Majoritatea restaurantelor fiind închise, am ajuns cumva la un restaurant deținut de o familie de români. După ce am mâncat, ne-am îndreptat să luăm autobuzul către Marbella.
Din Marbella am mers spre destinația finală, Malaga. Sincer, mi-a părut foarte rău să las Marbella în urmă. Simțeam cumva că mă obișnuisem cu tot de acolo și că o să merg undeva unde o să fie sub așteptările mele. Ajunși în Malaga, am plâns puțin după Marbella.
Malaga este un oraș destul de mare, foarte multă diversitate aici, locuri de vizitat și multe locuri în care te poți relaxa. Ce m-a impresionat cu adevărat a fost Castillo de Gibralfaro și Fortăreața Alcazaba. Se plătește pentru amândouă la punctul de la Alcazaba și biletele sunt valabile și pentru a doua zi, în caz de nu ați avut timp să le faceți pe amândouă în aceeași zi. Cu multe detalii impresionante, aceste două obiective pot fi făcute, fără probleme, într-o zi și, cu siguranță e o plimbare bună după atâtea tapas și Tinto de Verano :))
Avem și plajă în Malaga, cea mai cunoscută fiind Malagueta. Mult succes să prindeți acest semn liber :)) Jur că la noi a fost o chestie de câteva secunde și apoi nu l-am mai prins. Nici nu vreau să-mi imaginez ce este aici în plin sezon. Multe croaziere și cu siguranță prea mulți oameni. De aceea recomand Marbella și Malaga la sfârșit de octombrie sau început de noiembrie. Mult mai lejer.
Bineînțeles că centrul din Malaga este superb și chiar ai foarte multe de văzut acolo. Este destul de aerisit și cu foarte multe elemente arhitecturale impresionante. Cel mai mult mi-a plăcut catedrala din Malaga care nu are ambele turnuri terminate și are un contrast superb între zi și noapte. Eram mereu fascinați de ea de fiecatre dată când treceam pe acolo. Aici am avut parte de două cazări fiind obligați să ne extindem puțin ședarea, așa că am mai petrecut câteva zile extra. Am ajuns să ne plictisim de ea :))
Să nu uităm că aici s-a născut Picasso și puteți să faceți poză cu el pe bancă, plus că puteți vedea și casa unde acesta a copilărit. Fix lângă statuia sa este un restaurant Picasso Tapas, unde am mâncat creveți delicioși și alte preparate care mergeau de minune cu un Tinto de Verano. Apoi îl mai avem și pe Antonio Banderas pe care îl putem aprecia nu doar în filme. Îi puteți găsi autograful pe un butoiaș de vin fix atunci când mâncați sau doar treceți prin restaurantul El Pimpi. Da, ați văzut bine! Datorită unui prieten am aflat că o atracție turistică pe aici e doar să treci prin restaurantul El Pimpi și așa poți avea parte de o experiență, mai ales că treci pe lângă ospătari iscusiți care sincer nu știu cum nu se evervează la câți oameni trec pe lângă ei zilnic.
Unde am mâncat bine și oarecum sănătos: Avokate. Acesta a fost exact genul de restaurant care ne-a adus pe drumul cel bun :)) Apoi, ca și produse ieșite clar din sfera de mâncare spaniolă și pe care noi le consumăm cu mare drag indiferent de ce țară vizităm, sunt pastele, pizza și falafelul. Am mâncat paste take away și cu preț extraordinar la Spago’s – Pasta Fresca Italiana, pizza la Gusto Pizza și un falafel excelent ca și cină la Estambul Kebab care era 5 euro și era peste așteptările noastre.
Cea mai bună înghețată din Malaga am mâncat-o la Casa Mira. Cele mai interesante arome au fost Dulce de Leche, portocală și ciocolată, mentă cu ciocolată. Vlăduț a mers pe arome ca Malaga și cheesecake și frișcă.
Fresh-urile care ne-au dat multe vitamine și ne-au dat mereu putere au fost luate din Mercado Central de Atarazanas.
Ce a fost diferit la aceste fresh-uri era faptul că erau bio, erau 3 euro, în loc de 2,5 euro cât erau restul, și aveau la bază și spirulina și alte alimente care intră în categoria de superfoods.
Găsim supă cremă de avocado, multe sandwich-uri cu produse sănătoase, budincă de chia, multe fresh-uri și mic-dejunuri cu suficiente alegeri pentru o zi productivă.
Cafenele care m-au impresionat în Malaga: Kima Coffee, Next Level, Delicotte și Bun and Coffee (aici găsiți și gogoși vegane).
Ca să nu lungim articolul și să vă las totuși cu o schemă cu ce mai puteți face dacă vă aflați în Malaga, vizitați alte locuri minunate din împrejurimi. Aveți nevoie de aceste două companii de autobuze: Asla și Avanza. Vă puteți lua biletele online și în unele cazuri de la șofer sau chiar de la gară.
Ce mai putem să vizităm și să ne facem vacanța cât mai frumoasă?
- Frigiliana, un sătuc de poveste micuț în care am văzut plantații de avocado și foarte multe căsuțe cochete și albe
- Mijas, făcând și el parte din aceste pueblos blancos (sate albe) are și el farmec aducând ceva nou prin view-uri care îl înconjoară și faptul că încă te mai poți plimba cu măgărușul prin sat. Noi nu am făcut asta, dar na, dacă așa trăiesc oamenii acolo, respectăm obiceiurile 😀
- Torremolinos, stațiune importantă pentru britanici, majoritatea venind aici destul de des, plajă, bere și English breakfast. Mai am să vă spun că aici găsiți cafea bună la @takeabreakcoffeshop (pe Instagram)
- Nerja, cel mai important obiectiv fiind Balconul Europei de unde ai o priveliște fantastică. Aici am mâncat o supă excelentă și am băut un vin la restaurantul unor doamne foarte drăguțe. Restaurantul se numește Inita. Sunt cele mai drăguțe doamne din toată excursia noastră.
- Arroyo de la Miel, o locație micuță cu plajă curată, frumoasă și cu un centru mic și cochet
Cam așa se încheie ultimul nostru articol de călătorie din anul 2022. Sper ca anul 2023 să fie măcar la fel de interesant ca 2022.
Vă mulțumesc mult că ați intrat și mi-ați citit articolele! Pentru mine, fiecare accesare mă ajută să țin în viață acest blog. Mă ajută orice like și share către prietenii voștri.
Dacă vreți, mă puteți susține și cu o cafea virtuală și eu vă mulțumesc din suflet ca de fiecare dată -> https://www.buymeacoffee.com/coffeelena22.
Până data viitoare, vă urez la mulți ani și călătorii frumoase în 2023!
Cu drag, Elena!