Amsterdam, o călătorie pentru viitor

 

Amsterdam

Servus de la Brașov!

Am terminat și cu minunatul Amsterdam. Pentru moment! Au fost 8 zile extraordinare, cu sare și piper, cu tot ce  trebuie. Este prima călătorie în care eu și cu Vladutz cădem de acord cu tot ceea ce este de făcut și vizitat.

Ok, să ți-o zic pe scurt. După doi ani jumate petrecuți în Dubai, ne-am hotărât că e momentul să punem stop și să ne relocăm. Sunt mai multe motive, dar nu o să le spun aici și acum pentru că vor fi dezvăluite la momentul potrivit. Am ajuns la Amsterdam din mai cauze pe care o să le și parcurgem împreună.

Te-ai făcut comod? Fie  că citești asta din pat, de la birou sau în fugă din metrou dă-mi voie să îți prezint următoarea destinație. O să cunoști Amsterdamul sub o altă formă, cum fac cu toate articolele mele pe partea de călătorie. Știi că dacă aș merge la Paris nu aș posta în totalitate despre Turnul Eiffel, nu? Clișeu.

După o noapte nedormită, ne-am trezit la cinci dimineața și ne-am chemat un Uber care ne-a dus până la aeroport. După check-in ne-am îndreptat spre avion. Am ales să zburăm cu KLM, zbor direct până în Amsterdam. Există și alte variante: cu mașina, dacă esti un om răbdător (am citit că durează cam 21 de ore) sau cu un low-cost până la Eindhoven și apoi să iei trenul până în Amsterdam. Părerea mea este că noi am ieșit mult mai bine așa.

Ne găsiserăm locurile rapid. Intrasem ultimii în avion după ce mulțimea de oameni se grăbea mai rău ca mândra la măritat. Nu înțeleg moda asta, și poate nu o voi înțelege niciodată, de a te grăbi să fii primul în avion sau să plătești în plus să fii cu îmbarcare prioritară. De ce? Plătești să intri primul, bravo! Am intrat la 5 persoane după tine pe bani mai puțini. Este decizia fiecăruia, dar banii ăia sunt aruncați pe fereastră, crede-mă!

Zbor lin până în Amsterdam. Ei, a tremurat așa puțintel cât să ne reamintim că suntem în aer. Hai să vorbim puțin de echipaj. Patru doamne ne-au făcut față (eram maxim 150 de persoane). Spun doamne pentru că erau niște doamne în adevăratul sens al cuvântului. Uniformă țiplă, curate, parfumate, rujate, femei în vârstă cu un caracter deosebit. Profi din toate punctele de vedere. Nu am avut parte de niște tipe cu unghii de zgârie nori, cu pompe de desfundat în loc de buze, fără ochi dați peste cap că ai mai cerut un pahar cu apă și mereu cu un zâmbet pe buze (de ăla adevărat, nu ăla pe care îl afișezi doar că îți iei niște bani pe treaba asta). Am dat și peste exemplare de genul, de aceea îmi permit să fac comparația.

Hai gata, prea multe detalii și nici nu am ajuns la Amsterdam. Dar ajungem acum. Suntem în Schiphol, unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume.  Credeam că Dubai e șmecher, dar să îl vezi pe ăsta. Ca un mall. Berării, restaurante, cafenele, magazine, tot ce vrei. Este foarte mare. Am mers pe benzi de ziceai că am venit la sală. Am ajuns direct la informații și ne-am luat bilete de tren până la Amsterdam Zuid. Au costat 5,60 euro pentru două persoane. De acolo am luat tramvaiul să ajungem în Amstelveen, unde eram cazați. Pe acestea am mai plătit încă 5 euro, tot pentru două persoane. Se scanează biletul la intrarea și la ieșirea din tramvai, la un aparat galben.

Cazarea am găsit-o în Amstelveen și am plătit pentru două persoane cam 480 de euro pentru 7 nopți la Ibis Budget Hotel și o noapte la Amsterdam Forest Hotel. Acceptabil. Cazările acestea au fost cele mai ieftine găsite și cele mai acceptabile din punct de vedere al situării față de centrul Amsterdamului. Recomand din suflet cazările, ne-am simțit extraordinar. Și noi doi, doar dormim și facem duș pentru că în rest, toată ziua explorăm, deci ceva mic și decent nu e o problemă.

Ce să vezi, ajunși la cazare în jur de ora 11:30 AM, a început o ploaie de aia sănătoasă cât să te asigure că nu mai ai cum să ieși din cameră pentru câteva ore. Eram foarte obosiți și ne-am trântit în cearșafurile albe. Ne-a luat somnul imediat și ne-am trezit peste vreo 3 ore. Nici nu știam unde ne aflăm, în ce an suntem și simțeam o foame de  lup.

Păi ce? Să nu ieșim noi din casă, deși cerul părea că se rupea în două? Ieșim. Țin să menționez că bagajul meu a conținut o vestimentație de vară. Cam de luna iunie, luna în care de altfel ne aflam. Afară însă, era de o vestimentație de octombrie. Am nimerit, ce să zic?! Ar trebui să îi spun vreo două minunatului meu iubit. El a zis că va fi o vreme încântătoare. Trecând peste aceste aspecte, am fost plouați din cap până-n picioare căutând bilete de metrou. Bilete care se aflau chiar sub nasul nostru. Vi le spun la sfaturi utile.

Sfaturi utile:

  1. Nu contează cât de cald e afară, mereu să vă luați la voi o jachetă de ploaie și un hanorac ce ține de cald.
  2. Întrebați de bilete  pentru metro/tram la recepția hotelului. Să nu faceți ca noi.
  3. Luați harta de la recepția hotelului care este gratis. În centru puteți plăti și 5 euro pentru ea.
  4. O umbrelă v-ar salva de foarte multe ori.
  5. Încercați să vă încărcați harta direct de la hotel până mai prindeți un wi-fi. Măcăr să ajungeți la locul dorit. Google Maps o să vă fie cel mai bun prieten. Chiar și înainte să vă îmbarcați în avion e bine să o aveți încărcată. Astfel, pe timpul zborului veți putea vedea exact deasupra cărei țări, mări sau ocean vă aflați. Și cu o aplicație care vă arată viteza de deplasare puteți să știți și cu câți km/h merge avionul.

Cu plăcere!

Și acum că ai citit acestea, o să continuăm cu gara centrală din Amsterdam. Cum de ce? Pentru că acolo am ajuns. Eram într-o ceață totală cu ce aveam de făcut, dar eram atât de fericiți. Parcă mai fuseserăm aici într-o viață anterioară. Prima oprire a fost la supermarket de unde ne-am luat două sandwich-uri delicioase. Apropo, orice fel de sandwich e bun în Amsterdam. Chiar orice fel. O altă sugestie ar fi supermarketul Albert Heijn (m-am gândit eu așa,  să îți mai dau niște sugestii pe parcurs, pe care o să le includ în text direct, fără să le mai numerotăm). În supermarket puteți găsi o varietate de produse pe care le puteți consuma în timp ce intrați cu adevărat în rolul de turist, parcurgând la nesfârșit centrul Amsterdamului. Le puteți găsi la orice colț de stradă. Când ai avea nevoie de o bere rece cu o șuncă d-aia adevărată, zbang apare Albert Heijn.

În domeniul culinar aveți de încercat: cartofii prăjiți în coif, sandwichi-uri de toate tipurile, stroppwaffel și gofrele. Uitasem de bere. Multă bere. Apropo de mâncare, poate se va întâmpla să gustați diverse sortimente. Să refuzați prăjiturele de pe stradă, în special. Sunt oferite de tâlhari care pun în compoziție somnifere. Nu după mult timp leșini, aceștia te urmăresc și în timpul „somnului de frumusețe” te ușurează de bani și alte valori. Grijă mare!

Am ronțăit bunătățile de la supermarket dârdâind în gara aia de o arhitectură aparte cu miros vechi. Nici nu știam că mă aflu la două secunde de entuziasm: în fața mea apare raiul, cafeneaua Chocolate Company situată la intrarea principală în gară. Un nene ne salută în olandeză. Mă bufnește râsul. Vlădutz îmi comandă un latte. Latte-ul vine la pahar cu o aromă extrem de delicioasă, de ciocolată. Spuma stă la locul ei gata să fie amestecată și pe deasupra pun puțină pudră de cacao. Când îl vede Vlădutz cum arată, comandă unul și pentru el. După prima gură sufletul mi se încălzește, sinapsele fac conexiuni și viața e minunată. Urmează o plimbare de două ore și apoi încheiem seara.

Dimineață, odihniți și cu planul bine pus la cale, mergem la cafea. Căutasem înainte topul cafenelelor ca să avem un motiv în plus să ne pierdem pe străzi pitite departe de agitație.

Drumul până în centru îl făceam cu metroul sau cu tram-ul. Am cumpărat bilete valabile 7 zile cu orice mijloc de transport (tram, metrou, ferry sau autobuz) care aparținea de GVB (Compania de Transport Municipal din Amsterdam). Băi, și mijloacele astea vin la timp, ce să vezi? Oameni relaxați atât în metrou, cât și pe afară. Schimbam zâmbete pe zâmbete. Vei întâlni tot globul acolo: indieni, arabi, francezi, italieni, tot ce vrei.

Tinerii sunt mai zgomotoși ca niciodată. Dar nu în sensul ăla deranjant. Plini de energie, făcând coadă la cafenele „speciale”. Voi reveni să vă explic de ce sunt așa speciale. Străzi pline de entuziasmul curioșilor. Ia loc un minut și imaginează-ți străduțe aglomerate de gură-cască la anumite vitrine. Voi reveni și la aceste vitrine cu explicația. Toată lumea merge ca într-o transă totală. Toți sunt prieteni cu toți. Nu știi o stradă ceva, ți se explică frumos, ți se urează o zi bună și ți se oferă o strângere de mână ca bonus.

Case din trecut își păstrează aspectul și îți dau o palmă a istoriei peste față. Colorate și frumoase stau la poză. Apă, apă peste tot. Poze cu răsărit în apă, cu apus în apă, biciclete lângă apă, bărci pe apă. Ai înțeles ideea. Mirific! Hai, ce mai stai, pune mâna și caută niște bilete de un city break, aici trebuie să ajungi. Și apropo, cât stai tu așa pe străduțe, pe canale trec bărci cu muzică bună și tineri rebeli. Atenție totuși la petrecerile de burlaci. Devin  cam agresivi, aruncând cu bere și mucuri de țigară în trecători. Poate sunt mai pașnici și arată doar niște semne obscene și ai terminat  cu ei.

Da, se întâmplă și chestii mai puțin plăcute. Străzi cu gunoaie și mirosuri neplăcute, dar oriunde existp și această parte. Cât te mai plimbi tu prin minunatul Amsterdam ai grijă la pista de bicicliști. Aceștia nu sunt foarte toleranți și deseori lovesc turiștii neștiutori. Fii mereu cu ochii în patru! Apar de nicăieri. Devin deseori răutăcioși dacă nu știi unde îți e locul.

Să revenim la cafenele „speciale”. Acestea se ascund sub numele de Coffeeshop-uri, iar când auzi sau vezi așa ceva să știi că sunt cafenele care au inclus în meniu „iarbă”. Dar nu din aia care crește pe pajiște de salivează veganii la ea, ci din aia care te face mai „fericit”. Mai au și ciocolată, înghețată, acadele și prăjiturele. Eu cu Vlădutz eram mirați de fiecare sortiment pe care îl vedeam. Plus că dacă mergi pe strada unde acestea se află, mirosul îți va dansa pe la nări. Nu ai cum să nu îl sesizezi. Miroase ca hameiul.

Dacă ești pasionat, acolo poți face asta, dar doar în centru pe cale legală. Distrează-te dar cu măsură. Acum că am lămurit unul dintre punctele puternice ale Amsterdamului să revenim și la vitrine.

Se numește Red Light District și e plin de  luminițe roșii. Îți recomand o vizită după orele 22:00 deoarece seara are alt efect. În vitrine veți vedea fete puse pe distracție. Sunt acolo mai mult după amiază și seara. Da, ai ghicit, prostituția e de asemenea legală. Dar, doar la vitrină, nu aceea stradală. Nu, nu, nu! De aia toată lumea rămâne gură cască. Dacă ești pe acolo și ești atent la hartă, apoi ridici ochii să vezi pe unde trebuie să o apuci, zbang apare tipa din vitrină. Te sfătuiesc să nu faci poze sau să filmezi. Oricum, sunt anunțuri peste tot. Dacă vei încerca, riști să rămâi fără aparat sau telefon pentru că va fi aruncat în apă de către oamenii care păzesc locul. Nici nu știi de unde apar.

Un alt lucru mișto, zic eu, pentru băieți sunt pișoarele de pe stradă. Da, ai văzut bine. Poți face pipi pe stradă, în aer liber, în timp ce alții trec pe lângă tine. Nu ești total descoperit, au avut grijă să acopere doar partea importantă. În rest, totul la vedere. Spirit libertin și lipsit de griji, nu? Pentru fete trebuie să plătești cam peste tot. Dar sunt și unele băi gratis. Notează-le pentru a economisi ceva bănuți: la primărie în piața Waterlooplein, la Hard Rock Cafe, la Blue Cafe din mall-ul Kalvertoren și în Amsterdam Noord la supermarketul Food Factory. Eu am această problemă și dacă aș plăti pentru baie mereu, cu siguranță aș cheltui ceva bani. Nu trebuie să rămâi deshidratat doar ca să nu mergi la baie. Bea multă apă. Ah, și mai e una ieftină la supermarketul Hema: doar 20 de cenți. În rest de la 50 de cenți în sus. Până și la McDonald’s trebuie să plătești chiar dacă îți cumperi ceva de acolo. La Starbucks în schimb, ai codul intrării la baie pe bonul fiscal.

Cafeaua este excelentă, dar poate nu are rost să îți vorbesc despre asta pentru că deja ai văzut în poze. Nu am nimic de reproșat. Dar îți spun puțin cum e atmosfera acolo. Nu prea stau oamenii pe telefon, vorbesc unii cu alții, citesc cărți, citesc ziare, învață. Mă simțeam prost pe alocuri când puneam ceva pe instagram. M-am simțit bine, am simțit că nu ne-am pierdut chiar așa de tot.  Nu am băut cafea în restaurante! Nu îți recomand nici ție asta dacă iubești cafeaua de specialitate.

Îți las aici top 6 cafenele care au cele mai multe review-uri pozitive date de oameni care apreciază acest domeniu.

  1. Bru Caffe (preferata mea)
  2. Back to Black (preferata lui Vlădutz)
  3. Sweet Cup
  4. Bocca (unde am primit cafelele din partea casei)
  5. Chocolate Company Caffe (în gara Amsterdam Centraal)
  6. Scandinavian Embassy (prețul cel mai mare și nici cafeaua foarte strălucită)

Nu am vizitat muzee pentru că plănuim să ne mutăm acolo și apoi cu siguranță le vom vedea pe toate. Dar ca idee, dacă doriți să alegeți casa Anne Frank vă sugerez să vă luați din timp bilete să nu stați la coada kilometrică (în sensul că până iei tu bilete de acolo se mai pun 30 la coadă). Coada este mult mai mică seara, pe la ora 20.00). Veți observa și în vlog despre ce vorbesc.

Vă voi lăsa aici și ceva lucruri pe care noi doi le-am făcut gratis. Da, gratis! Ești turist, fii inteligent, poți face lucruri interesante și fără să arunci cu banii.

  1. O plimbare cu feribotul, care te duce până în Amsterdam Noord. Acesta îl puteți lua chiar din spatele gării Amsterdam Centraal. Odată ajuns acolo îți recomand să vizitezi și cartierul, e foarte drăguț. Poți lua ceva de mâncare din Food Market și poți admira de pe o băncuța toate bărcile care trec. E super!
  2. Admiră orașul de la înălțimea acoperișului Muzeului de Științe Nemo. Se află aproape de gară și merită efortul de a urca scările până sus. Dar ai grijă că la ora 17.30 se închide poarta. Totuși vei putea urca până la jumătatea scărilor, însă priveliștea de sus e superbă. Plus că există și un restaurant și câteva elemente de distracție și relaxare sus de tot, printre care și binocluri cu ajutorul cărora puteți admira mai îndeaproape împrejurimile. În spatele clădirii vei găsi o expoziție de bărci.
  3. O plimbare prin grădina interioară de la Begijnhof, una dintre cele mai vechi din Amsterdam. Aici locuiesc numai femei. O liniște ca acolo nu s-a mai pomenit. Deși sunt numai femei. Ironic, nu? Se află chiar în inima orașului, în zona Spui.
  4. O scurtă vizită la Amsterdam Museum care nu durează mai mult de 5 minute.
  5. Admiră Amsterdamul de la Blue Caffee din mall-ul Kalvertoren. Acest loc a fost unul din preferatele mele. Priveliștea aia de sus te topește, mai ales că ai vizibilitate de 360 de grade. Poți comanda un ceai și poți admira fiecare acoperiș în parte.
  6. Piața Bloemenmarkt sau piața plutitoare de flori plutitoare. Aici un grădinar ar muri de plăcere. Multe lalele și alte flori care pur și simplu merită să fie pe instagram.
  7. Piața Waterloopleein, o piață de vechituri în care pur și simplu nu ai cum să scapi fără să cumperi ceva. Să nu mergi acolo.  BA DA, DU-TE! (am două personalități)
  8. O plimbare prin Red Light District. Deși e amuzant că îl menționez. Pentru că majoritatea cred că trebuie să plătești ceva să vezi așa ceva. E gratis, oameni buni. Mergeți și admirați. Deja am explicat ce găsiți acolo. Nu e cum vă imaginați. E și mai și!
  9. Semnul I amsterdam e un must see. Da, am înteles, toată lumea îl călărește și e prea banal. Ei bine nu e chiar așa. L-ai văzut vreodată cât e de superb la răsărit? Sau la apus? Da, așa spuneam și eu. Ia încearcă!
  10. O plimbare prin Piața Albert Cuyp, o piață unde găsești de toate: de la diferite feluri de mâncare, fructe de sezon, deserturi tradiționale olandeze, fresh-uri până la cosmetice, electronice, suveniruri și haine. Ia faceți o vizită și vedeți dacă vă încântă ceva!
  11. O plimbare prin minunata grădină de la Rijksmuseum. Chiar dacă intrarea în muzeu costă ceva euro, grădina este deschisă pentru vizitatori. Și este gratuită. Se află chiar lângă semnul I amsterdam, deci nu o ratați.
  12. Vondelpark, cel mai mare parc din Amsterdam. Trebuie să faceți neapărat o plimbare în acest parc minunat. Veți avea șansa să vedeți papagali liberi, rațe, cocostârci și multe alte păsări și plante interesante. Ca o curiozitate, în acest parc este permis să faci dragoste, doar pe timpul nopții și obligatoriu să lași curățenie în urma ta.

Cam atât (de mult) pentru astăzi, dragilor. Până la următorul articol personal sau de travel vă doresc numai de bine. Nu uitați să vizualizați și vlog-ul ca să vă faceți și o idee vizuală.

Album foto

Cu drag,

Elena.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s