Un tur virtual in insula de miere (Malta)

popeye village 1

Tadaaaaaaaaaaaaaaaam! Am revenit! Am fost absentă ceva timp, dar am revenit în forță. Hai să nu mai pierdem timpul cu vorbăria și să trecem la treaba!

Încep prin a te întreba dacă ai fost vreodata în Malta? Aud un nu? Păi dacă nu, hai să faci un tur împreună cu mine. Avem cafea lângă? Avem!

Te invit în lumea senzațională a insulei de miere, Malta, țara arhipelag așezată frumușel în mijlocul Mării Mediterane. Poate te întrebi de ce tot îi spun insula de miere. Hai să te lămuresc și pe tine. Această frumoasă descriere, „insula de miere” sau Mielita, provine de la calcarul de culoare galben-arămie. Este un muzeu în aer liber pozabil din orice unghi. Am fost, efectiv, mereu cu telefonul în mână. Peisaje minunate la orice colțișor.

Inițial credeam că Malta este ceva super pietruit și pe oriunde ai merge ai vedea piatră peste piatră. Ceva foarte sec, ceva care ar fi plictisitor și foarte comun. Ei bine, numai de aia nu m-am lovit. De ceva banal sau plictisitor. Entuziasmul Maltei apare pas cu pas. Știi copilul ăla mic care face uaaaaaaaaaaaaaa, uaaaaaaaaaaaaaaaa, uaaaaaaaaaaaa? Ăla eram eu. Nu ai cum să îți imaginezi că ai ști cum e Malta. De fapt, nu ai cum să îți imaginezi nimic, trebuie să vezi, să simți.

Cât ar trebui să stai în Malta? Ca să vezi cele mai importante atracții turistice, îți recomand o săptămână bine plănuită, cu trasee și obiective pregătite.

Cele mai importante atracții turistice din Malta sunt: Gozo, Valleta, Mdina, Sliema, Mellieħa, Paceville, Birgu, Victoria, Buggiba, St. Julian’s, St. Paul’s Bay. Bineînțeles că lista poate continua, dar te las și pe tine să ai parte de un pic de mister. Noi le-am făcut aproape pe toate, dar cred că ar trebui să mă mut acolo ca să fac un tur al insulelor mai minuțios. Viața pe insulă este minunată!

Hai să îți povestsec cum decugeau zilele noastre în Malta. Ne trezeam cu un vibe extraordinar și cu un chef de descoperit locuri noi și numai bune de făcut amintiri. Mirosul de cafea făcută de Adriana ne gâdila nările și stiam că era ora de a sări din pat. Acolo sunt foarte multe magazine mici, aflate la scara blocului din care poți să îți iei ceva de mâncare, așa pe fugă. Cum intram înăuntru mirosea a pâine proaspătă, indianul de la casă ne saluta prietenos, alegeam brânza cheddar, luam o pâine și ah, ce o mai mâncam cu poftă! Aveam de ales dacă mergem pe jos, cu ferry-ul sau cu autobuzul. De cele mai multe ori alegeam să mergem pe jos. Trebuie să fiți foarte răbdători cu transportul în comun. Autobuzele sunt destul de pline la anumite ore așa că, dacă se întâmplă asta, pur și simplu nu oprește în stație. U alt lucru important este că acestea se opresc exact cum oprești un taxi în New York, ridicând mâna. Pe jos era mai bine, puteam să văd fiecare ușă, fiecare colțișor drăguț ce aștepta să fie descoperit. Sper că ați văzut ce frumuseți de uși sunt în Malta. La fiecare pas, o ușă frumoasă.

Nu aveam noțiunea timpului, ne-am permis pur și simplu să ne pierdem pe orice străduță. Să mâncăm tot ce e tradițional, să bem berea lor, ce mai, să ne simțim ca niște maltezi adevărați. Recomand două chestii foarte bune: una este ftira, o chiflă care de obicei este umplută cu ton și sos de roșii, și berea lor, numită Cisk, cu un gust atât de dulce și fin. Restul preparatelor pe care le-am gustat, acelea tradiționale, nu prea ne-au atras și nu le recoamnd. Cum Malta a fost un mix de francezi, englezi, turci, arabi, așa și mâncarea, ceva amestecătură cu un gust nu prea apetisant.

Când mergi pe jos în Malta, ba urci, ba cobori, străduțe pline de scări cu turiști întinși pe ele pentru a vâna poza perfectă. Balcoane drăguțe cu rufe puse la uscat, oameni ce te salută din sufrageria lor, cu ușa larg deschisă. Asta chiar mi s-a părut foarte tare, majoritatea oamenilor făcând acest lucru și continuându-și activitățile în voie. Uși colorate peste tot, galben, portocaliu, verde, alb, care îți fac vacanța cu o notă mai pozitivă.

Deși este micuță, Valletta este îmbibată cu turiști. Pe străduțe mișună cu sutele. Artiștii stau toți adunați în centrul Vallettei pentru a-și expune operele de artă, care te lasă cu gura căscată. Tocmai am văzut un om care sculpta modele în miezul de nucă. Cool, nu? Există un balcon în Valletta cu un view superb asupra caselor micuțe înghesuite una în alta ca un oraș antic. Dacă vrei o cafea de specialitate, Lot Sixty One este locul potrivit.

În Gozo am mers foarte mult pe jos, extraordinar de mult. La un moment dat am ajuns pe un câmp de nu  mai vedeai nici o casă, nici orașul. Așa ceva? Am luat-o la propriu pe arătură până să descoperim minunatul Gozo, care strârnește curiozitatea la orice pas. Noi, deși am hoinărit mult, am vizitat frumoasa moară din Xagħra și cel mai mare oraș al insulei, Victoria, unde am savurat o înghețată la cetate și ne-am uitat în depărtare cam cât de mult am putut merge pe jos.

În ciuda tuturor frumuseților văzute la fiecare pas, inima mi-a rămas în Mdina. Orășel tip cetate în care chiar locuiesc oameni. Este genial! Închipuiți-vă Cetatea Râșnov sau orice altă cetate din România care ar fi locuită. Asta este Mdina, vechea capitală a Maltei, numită și „Silent city” deoarece este foarte pustiu. Ne referim strict la oamenii care locuiesc acolo pentru că de turiști e cam plin mereu. Cea mai bună înghețată acolo am mâncat-o.

Paceville este elixirul tinereții, viață de zi, de noapte, de care vrei. În weekend este ticsit de tineri dornici de distracție, care nu au destul loc în pub și ies în stradă. Efectiv o să îi vezi clătinându-se pe mijlocul drumului fredonând câte ceva. Ei nu vor avea treabă cu tine, dar eu zic să fii cu ochii în patru ca să nu primești vreo sticlă în cap de la balcon. Nu vrei să fii cazat prin zonă, crede-mă. Plin de viață acest mic Paceville.

Despre St. Julian’s și Sliema aș putea să vă vorbesc la pachet deoarece sunt asemănătoare. În ambele orășele puteți admira marea și să vă bucurați de shopping. În Sliema recomand cafeneaua „Mint” în care puteți găsi o cafea extraordinară, plus preparate care cu siguranță vă vor cuceri. Dacă sunteți puși pe shopping, puteți să încercați mall-ul „The Point”.

În timp ce vă plimbați prin Sliema și St. Julian, o să puteți observa pe mare bărcuțe care stau la mal așteptând turiști să se îmbarce. Plus mii de oferte de croaziere cu bărci și vapoare pentru a putea merge în Gozo, Comino și alte destinații.

Aș dori să închei acest tur virtual cu locația mea preferată: Popeye Village situat în Mellieħa. A fost construit în șapte luni pentru a fi platoul de filmare al peliculei „Popeye” în anul 1980, iar acum transformat în atracție turistică ce include restaurante, evenimente, plimbări cu barca. De prima dată, chiar cum intri, ai impresia că deja  joci un rol. Toate casele acelea mici și pline de detalii, te introduc în lumea lui Popeye. Intrarea costă 15 euro și ai parte și de lucruri gratis. Ai două vederi la alegere, o plimbare cu barca de 15 minute plus un punch de pe vremea lui Popeye. Poți să îți iei costumul de baie și să stai liniștit la plajă.

Țin să menționez că Malta are plaje superbe, poate unele sunt cunoscute în lumea largă, dar noi am fost cu alt scop, nu de a ne bronza. Deci date despre plaje nu vă pot da.

Gata turul deocamdată. Sper ca următoarea călătorie să vină repejor. Pe scurt, ești norocos dacă stai în Malta și pe acestă cale, dorim să le mulțumim prietenilor noștri Zsolti și Adriana la care am stat. Au fost niște super gazde. Malta merită bătută la pas și admirată. Ascunde un mix de culturi și multă istorie.

Eu aș mai merge, tu?

Cu drag,

E.

Pentru mai multe poze accesați contul meu de instagram.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s