Primiți cu cafeaua? Primim!
Bine ai venit în Brașov! Te primim cu gânduri bune, dar și cu cafea bună. Avem de toate. Sunt mândră că m-am născut în orașul ăsta frumos. Nu e nici plin, dar nici aerisit. E pe la mijloc. Un articol următor va include ce poți vizita în Brașov, dar acum hai să ne rezumăm la ce îmi place mie cel mai mult pe lumea asta: cafeaua.
Cafeaua pentru mine e mai mult decât băutura aia care trebuie să o bei să nu fi o pacoste pentru toată lumea. Nu a devenit încă o rutină. Când o beau văd o altă lume. Totul are o altă semnificație. Se elimină negativitatea și am foarte multe idei când o beau. Creativitatea merge mână în mână cu ceașca de cafea. Cafeaua de specialitate e sufletul fermierilor pus într-o cană. Ai grijă de el! Ca tu acum să bei așa ceva reprezintă anii de muncă cu care oamenii simpli s-au luptat până au ajuns la un rezultat excepțional.
Nu cred că e nevoie să-ți spun că va fi vorba strict de cafea de specilaitate. Restul e doar praf și pulbere. Este ceva ce am consumat și eu, recunosc. Dar de când a apărut cafeaua de specialitate viața mea s-a schimbat în bine. Am avut parte de „Haleluia” ăla din desene sau filme când îți dai seama ce vei face toata viața de acum înainte. Așa am ajuns să bem cafea prin toată lumea și să cunoaștem oameni extraordinari. Nu știu cum se face că acum aproape toți barista pe care i-am cunoscut au devenit prieteni cu care vorbesc destul de des.
De la început îți spun că nu sunt barista, nici vreun specialist. Doar am vânat cafenele de specialitate din: Dubai, Amsterdam, Viena, Atena, Malta, Bruxelles, Belgia, Berlin, Larnaca, Limassol, Nicosia, Bratislava, Ubud, Singapore, Kuala Lumpur, Male, Lisabona, Copenhaga, Stockholm, Phuket, Bangkok, Marrakesh.
Spun eu că mai am foarte multe de descoperit, dar mi-au ajuns cât să-mi fac o părere.
Cafeaua de specialitate pe înțelesul unui non-specialist:
- se cultivă la o anumită altitudine și doar la anumite ferme
- au origine cunoscută (ferma, țara, orașul, fermierul)
- se aleg doar boabele perfecte
- gradul de prăjire se face în funcție de origine
La ce să te aștepți să găsești într-o cafenea de acest gen?
În primul rând ca să lămurim asta, omul ăla care îți servește cafeaua nu este ospătar, se numește barista. Nu e nimic arogant, dar am mai auzit falși specialiști care își dau cu părerea.
De obicei au mai două sau mai multe soiuri de cafea: Ethiopia, Columbia, Kenya, Brazilia. Acestea sunt cele mai comune. Restul sunt niște surprize foarte plăcute când le mai întâlnim cum ar fi: El Salvador, Myanmar, Rwanda, Honduras, Panama, Mexic etc.
Barista sau psihologul de serviciu cum îi mai spunem noi este cel unul dintre cei mai importanți factori care mă vor ajuta să îmi dau seama dacă mai calc în cafeneaua aia sau nu. Cafeaua o mai poți schimba, dar barista ba!
Contează foarte mult să mă bage în seamă cât să mă simt importantă, nu să îmi afle și numărul de la pantof. Un salut și poate o recomandare. Până acum în Brașov sunt niște oameni excelenți. Și dacă au o zi proastă, tot nu-ți dai seama. Mă bucură acest fapt.
Apoi ne interesează și cafeaua. Peste tot e bine și la acest capitol. Avem cafea bună, diversitate există și gusturile nu se discută. Eu îi susțin chiar pe toți.
Muzica este plăcută în majoritatea cafenelelor deci nu ai cum să pleci de acolo cu durere de cap.
Apa este din partea casei din partea tuturor cafenelelor. Nu mai țin minte exact la Cafeteca. Apa are un rol important în testarea cafelei și chiar este recomandat să bei un pahar înainte de prima gură de cafea.
Enumerarea cafenelelor Aleluia!
Croitoria de cafea
Prima mea dragoste! O dragoste ce nu o pot uita niciodată! Patronul este Mugur. El o prăjește, el o învârte, el îi dă gustul. Mai are lângă el în echipă niște oameni super faini Oana, Adelina și Ion care ne pun rezultatul în ceașcă. Nu vă dau adresa. Vă fac un serviciu. Așa veți învăța să folosiți Google Maps. Spațiul este plin de chestii faine. Pe un raft are o mini colecție de pahare take away. Așa am ajuns să colecționez și eu. Am peste 160. Go! Go! Go!
Mugur mai are o cafenea și anume Nola la un pas de Biserica Neagră. Păi cum să nu iubești o amplasare de cafenea de specialitate fix lângă un obiectiv turistic? Nola este mai micuță, dar ai și două măsuțe afară când vremea este bună.
Cafeteca
Eu o frecventez pe cea de la Patria unde cafeaua este bună și curtea este adorabilă. Aici este prețul cel mai mic, dar cel mai mare spațiu. Un spațiu care parcă te îndeamnă să lucrezi. Eu așa simt când merg. E de bine! Fără muncă nu primim recompense (hi hi)!
Twin Beans Coffeeshop
Deschisă recent, dar cu un vibe foarte plăcut. Acolo îl găsiți pe Dan. Nu am cuvinte. Este un tip cu care chiar ai ce discuta, un barista care îți poate face ziua mai bună cu siguranță. Amplasarea cafenelei lui chiar te face să scapi puțin de agitația din centru. Lucrează cu Madison și îți va servi o cafea cu zâmbet. Momentan lucrează singur, dar o face cu drag. Apropo de Dan, are peștele de sticlă, ăla vechi pe care îl puneam noi generația ’90 pe televizor pe mileu.
Tekafe
Am ajuns și la Andrei. La el am murdărit cele mai multe cești cu siguranță. Am făcut cele mai multe poze și am avut cele mai multe discuții. Andrei lucrează singur și încă face față. Bravo Andrei, noi suntem mândri de tine. În spatele acestui drăguț concept se ascunde munca unui singur om.
Cafeaua lui e de la Bob din București (espresso) și pentru filtru are mai multe variante. Metoda lui preferată este Syphon. Are pahare diferite de servire și o cafenea cu terasă. Mesajele lui de pe tăbliță te vor face să testezi o cafea. El ar spune: să bem cafea bună. Așa zic și eu. Când aveți drum vă așteaptă cu drag!
Avem și o prăjitorie locală cu cafea foarte faină. Se numește Spired Roastery.
Urmează o dezvoltarea a Brașovului pe această ramură și o să revin cu update dacă se mai deschide ceva nou.
Hai lasă cana aia a ta de cafea și fă-ți cadou una de la experții noștri! Lasă-te sedus de arome!
Cu drag,
E. ❤