Elveția sau cum poți să fii în trei țări în același timp

De curând am vizitat Elveția și am rămas impresionată de tot ceea ce am văzut acolo. Auzisem de multe ori că este o țară scumpă și ar trebui să ai ceva bani la tine când ajungi acolo. Dacă rămâi cu mine până la sfârșit, o să afli dacă a fost adevărat acest lucru. Ar trebui să începem frumos de unde încep aproape toate aventurile minunate, din aeroport.

Cu ce am zburat și de unde?

Am zburat de pe Henri Coandă, București cu Wizz Air. În total, am dat pe biletele de avion 950 RON cu priority, adică un rucsac și un bagaj de cabină, în luna mai 2022, în caz că ar mai vrea vreun Gemeni să își sărbătorească ziua de naștere în Elveția. La dus am aterizat pe aeroportul din Basel, iar la întoarcere am ales să plecăm de pe Geneva. Zborul a fost lejer și a durat aproximativ două ore.

Mulhouse

Am cumpărat biletele încă de când eram în România. Pentru a le achiziționa, am folosit aplicația SNCF și le-am arătat controlorului direct din aplicație, chiar și fără internet. Noi am reușit cumva să ne descurcăm fără internet, doar cu Wi-Fi, dar sincer recomand să vă luați cartelă deoarece noi am mai avut momente când chiar puteam câștiga timp și mai scăpam câte un regret că nu ne-am luat una. O cartelă cu internet costă 20 CHF din care plătești pe zi 2 CHF și ai net nelimitat, deci îți ajunge 10 zile.

Ce putem vizita GRATIS în Mulhouse?

Noi ne-am oprit direct la cafea. Am vizitat patru cafenele de specialitate și apoi am continuat cu restul obiectivelor turistice. Eu am văzut Mulhouse fiind un oraș modern, dar totodată plin de căsuțe și locuri cochete. Mi s-a părut un oraș animat, dar nu e atât de vizitat precum Colmarul, de exemplu. Noi sincer l-am ales deoarece am văzut că avea destule cafenele de specialitate, deci sigur ar trebui să aibă și locuri frumoase de vizitat. Majoritatea atracțiilor le putem găsi în centrul istoric și sunt gratis.

Tour du Bollwerk
Eglise de Saint Etienne
Tour de Diable
Rou de Souvage
Place de la Reunion
Old Town Hall, care este o clădire roz superbă decorată cu niște detalii aurii impresionante

Am avut niște mici probleme cu limba engleză, deoarece nu prea se vorbea, dar pe la cafenele am mai găsit oameni cu care să ne înțelegem. Cu toată energia de la cafea am reușit să vizităm tot ce ne-am propus, să bem o bere și să ne uităm la atmosfera liniștitoare a centrului istoric cu aer boem unde mai apărea și câte un tramvai, plus să mâncăm o pizza într-unul din parcurile superbe de pe lângă centrul orașului. Ne-am simțit foarte bine, a fost foarte cald, dar nu e o oprire obligatorie dacă ajungeți în Franța. Totuși, nouă chiar ne-a plăcut.

Colmar

Biletele au fost luate tot prin SNCF și au costat 20 de euro dus-întors pentru două persoane. Drumul până acolo nici nu-l simți și vei ajunge în mai puțin de o oră. La Colmar nu am avut avut mari așteptări deoarece am mai făcut greșeala să cred tot ceea ce vedeam prin poze și videouri și când ajungeam acolo să fie total diferit. Primă impresie la ieșirea din gară, totul era destul de modern, dar pe măsura ce te apropiai de centru, se vedeau căsuțele din povești colorate și uitate din trecut. Simțeam cum mi se umple sufletul de fericire cum mă apropiam de fiecare căsuță. Am ajuns acolo de dimineață, cred că undeva pe la 8 și bine am făcut deoarece erau foarte puțini turiști și am apucat să facem câteva poze și să admirăm totul fără gălăgie și aglomerație. Cred că până în ora 10 dimineața deja era plin Colmarul.

Ce putem vedea în Colmar GRATIS?

Tot centrul, tot orășelul :)) Serios, nu prea am să vă dau obiective pentru că e superb tot cap-coadă. Pot doar să vă sugerez niște pantofi sport confortabili și plimbare plăcută! Am băut niște vin la apus într-un parc superb, am mâncat tarte, am oftat de dor și drag că plecăm. Colmar chiar e un vis frumos plin de oameni amabili și relaxați. La fiecare pas vă veți bucura de magia cu care acesta își pune amprentă pe suflet. M-aș întoarce mereu cu drag să rup un croissant în mii de firimituri și să beau un cappuccino pudrat cu cacao admirând trenulețul cu turiști entuziasmați. Colmar e un MUST SEE!

Ce am mai făcut noi extra în Colmar: Am luat un autobuz către Kayserberg, unul dintre cele mai frumoase sate din Alsacia!

Kayserberg

Satul pe care nu am cum să-l uit prea curând pentru că am mâncat un panini delicios în timp ce muream de oboseală urcând treptele către castel.

Biletele către Kayserberg le-am luat de la șofer, am plătit cash și au costat 17 euro dus-întors pentru două persoane. Era să pierdem autobuzul deoarece nu prea îi găseam stația, dar ne-am orientat după o foaie primită de la biroul de informații turistice din Colmar. Fâcând stânga de la acest birou de informații, stația se află în Quai G (peron G) zona Theatre. Autobuzul către Kayserberg are numărul 145. (Dați share la acest articol pentru așa informații prețioase. Sănătate!) :)) Dau pinsa de mai jos!

Am terminat cu Alsacia și am revenit în Basel. De aici pornim către alte destinații, iar la sfârșit ne dăm cu părerea despre Basel. Fiind transportul gratuit, ne-am gândit să luăm din Basel un tramvai care te duce în punctul în care te poți afla în trei țări în același timp. Da, da, acest lucru este minunat, sentimentul este unic și cu siguranță recomand acest loc și această experiență. Pentru asta, poți lua tramvaiul numărul 8 până în Germania și să traversezi podul din Germania în Franța. Aici, pe acest pod poți avea un picior în Germania și unul în Franța, la propriu. Podul se numește Pasarelle Des Trois Pays. Noi am băut cafeaua în Elveția, am băut un Aperol în Franța și am mâncat în Germania, combinația perfectă. Dacă vreți și aveți timp, puteți ajunge și în Leymen, Franța cu tramvaiul 10.

Leymen

Aveți grijă însă că aici nu este de ajuns doar cardul care include transportul și trebuie să vă luați bilet pentru încă vreo 4 stații. Noi nu am știut că am ieșit din zona acoperită de card și am avut noroc. Merită Leymen deoarece priveliștea de la castel face toți banii, plus că acolo e și granița dintre Elveția și Franța care e inscripționată pe o bornă. Acolo vei avea parte de o priveliște minunată și un aer fresh.

Cum supraviețuim să nu dăm toți banii pe mâncare? E simplu. Avem Migros și Coop unde chiar vom găsi tot ceea ce avem nevoie pentru a ne asigura mese mai mult decât decente. Acolo puteți găsi și mic dejun și prânz și cina gata preparate. Dacă doriți să încercați și restaurante fancy o să aveți o listă lungă deoarece sunt cam peste tot, dar sincer nu prea am văzut mulți oameni pe la ele, cum era în Franța de exemplu.

Ce facem în Basel?

În afara faptului că vizitezi Basel ca să poți merge în Franța și Germania, sau să fii în trei țări în același timp, Basel este și el un loc unde te poți relaxa văzând chestii noi, cum ar fi fântâni cu apă potabilă peste tot. Chiar peste tot! Sunt 231 de fântâni de la care poți bea apă liniștit. Te poți plimba prin centrul vechi sorbind o cafea și admirând arhitectura clădirilor. Ceva ce nu am mai văzut până acum este fântâna TInguely. Basel Minster este ceva de neratat deoarece din curtea clădirii puteți avea o panoramă superbă a orașului. Spalendor reprezintă poarta orașului vechi Basel și puteți surprinde un cadru superb cu ea alături de unul din tramvaiele din Basel. Ceva ce mi-a plăcut în mod deosebit a fost cartierul St. Alban. Numit și casa aristrocraților din Basel acest mic cartier cochet este plin de locuri de un romantism contagios, aș spune. Aici mai puteți găsi și Papier Mill Basel.

Geneva

Aici aveți transportul gratis doar dacă aveți rezervare la hotel, nu și Airbnb. Geneva este foarte diferită de Basel, foarte diferită. În primul rând nu mai sunt atâtea fântâni frumoase ca prin Basel. Oamenii sunt toți prin fântâni fără nicio jenă, se scaldă în ele într-o veselie. Noi dacă am vedea pe cineva în România făcând asta, ne-am uita cel puțin ciudat.

Ce putem vizita în Geneva gratuit? Atracțiile vor fi în engleză pentru că așa îmi e mai ușor.

Floral Clock

Mont-Blanc Bridge

Leman Lake

Ariana Museum

Saint Pierre Cathedral (nu era deschisă, nu știu exact dacă era cu taxă de vizitare)

Palais des Nations

CERN (cu siguranță unul dintre cele mai tari obiective văzute vreodată)

Botanical Garden (peste 16.000 de specii de plante, nu îmi vine să cred că e un obiectiv fără taxă)

Tour de I’Ille Carouge (este un cartier minunat unde am mâncat cel mai scump falafel din viața mea și cel mai picant)

Banc de la Treille, The longest bench in the world (sau cel puțin așa se spune, am descoperit-o cred că în ultima noastră zi și e prin centru, în caz că nu dați de ea)

Din Geneva mai puteți ajunge în Yvoire, Franța, un loc minunat, spectaculos, un sătuc de-o frumusețe rară. Puteți lua autobuzul din stația Rive, unde este și un birou de informații. Noi de acolo am luat biletele dus care au costat 18 CHF (pentru amândoi) și la întoarcere de la șofer și au fost 8,20 CHF (pentru amândoi), deci nu știu exact de ce ne-a luat atât de mult la dus că am fost să vorbim și ne-a băgat toate vrăjilele posibile și nu ne-am înțeles cu el. Sunt sigură că a fost ceva în neregulă, așa că mai bine întrebați prima dată dacă puteți cumpăra biletele de la șofer și la dus. Merită toată experiența de la Yvoire deoarece e un loc sublim cu o priveliște nebună spre castel. E ca în povești.

Zurich

Din Basel am luat un tren până în Zurich deoarece am vrut să vedem cu ochii noștri cum e pe acolo. Știam că e scump deoarece aici stau unii dintre cei mai bogați oameni, dar auzisem că e și un oraș superb. Gara e impresionantă cu tot ce îi trebuie unei gări. De fapt, toate gările din Elveția sunt muzee, sincer. Costul biletelor din Basel spre Zurich a fost de 57 CHF dus-întors pentru două persoane.

Ce vizităm în Zurich?

Fraumünster
Limmatquai and the Rathaus (Town Hall)
Grossmünster (Great Minster)
Bahnhofstrasse
Chinese Garden (a fost preferata mea)
Langstrasse (dați un google, merită :)) )

Nu am considerat că a fost mai scump decât Basel și Geneva, am gustat aici și prima ciocolată din Elveția și a fost extraordinar de bună. Sunt destule opțiuni de a mânca, atât la restaurant cât și street food. Toată această experiență prin Elveția este stufoasă deoarece sunt foarte multe de făcut și de văzut. Noi am ales să stăm 11 zile și chiar au fost suficiente. Cred că am cuprins în acest articol cam tot, într-o variantă cât de cât simplistă. Altfel, ar fi ieșit un articol mult prea lung.

Dacă mai aveți întrebări, vă aștept în rubrica de comentarii. Pe Facebook mă găsiți Elena Oprea, iar pe Instagram, unde sunt destul de activă în călătorii, @coffeelena22.

Ne vedem în următoarea excursie! Dacă ți-a plăcut acest articol și te-ai inspirat din el, mă poți susține cu o cafea apăsând pe link-ul de mai jos, Buy me a coffee!

Buy Me A Coffee

Cel mai interesant loc din Geneva Pointe de la Jonction

One thought on “Elveția sau cum poți să fii în trei țări în același timp

 1. rofstef June 24, 2022 / 12:14 am

  La mulți ani, dacă de curând ți-ai aniversat ziua de naștere !💐
  …. și cât m-am bucurat când am primit notificarea cu articolul tău !(după atâta vreme) 😇
  Și încă ce destinație !
  Elveția și Suedia sunt țările mele preferate, în care oamenii gândesc.
  Sper că ai mâncat ciocolată și pentru mine, dar și cappuccino, daaa ? 😁

  Ps. să știi că nu merge butonul pentru cafea. Din câte observ eu, e doar o pictogramă, pentru că nu face nimic, îl deschide ca pe-o imagine oarecare.

  Îți doresc un weekend superb de pe acum, Elena ! 😇

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s