E Croația în Zadar?

20220712_124318-01

Chiar nu mai știam pe unde să mergem în Europa. Voiam să fie un zbor scurt totuși, așa că ultima variantă de pe site-ul Ryanair era Zadar, un orășel care mi-a câștigat inima pe viață. Zadar este unul dintre cele mai mai mari orașe de pe Coasta Dalmată. Ni se părea și foarte tare cum sună, știu, avem niște motive foarte amuzante în spatele alegerilor pe care le facem :))

20220712_204857-01

Să începem cu ceea ce vă interesează. Zborul foarte scurt, de mai puțin de 2 ore, iar biletele dus – întors pentru două persoane au fost 1300 lei (inclusiv priority că așa ne luăm mai mereu), deși visul meu e să călătoresc light, doar cu un ghiozdan, dar sunt departe de asta, momentan. A fost un zbor de seară, iar din cauza perioadei acesteia nebune, care continuă să fie nebună, am plecat cu o întârziere de două ore. Am aterizat pe la 00:30, iar ultimul autobuz spre centrul orașului era pe site-ul lor la 23:55. Totuși, după ce am ieșit din aeroport, un autobuz era în stație, dar nu știu exact dacă ne-a așteptat că am avut întârziere sau că circula pe timpul nopții. Noi am vrut să luăm un Uber, dar fac figuri băieții și acolo, că nu e prea rentabil să vină, deci e după noroc. Dacă prindeți autobuzul vă costă 25 de kune/persoană (~3€) până în centrul orașului. Deși se află în UE, Croația are propria monedă, kuna (1 leu ~ 1,5 HRK; 1€ ~ 7,5 HRK). Neavând cash la noi, am fost nevoiți să scoatem de la ATM-urile din aeroport. Cei mai mari țepari din Europa sunt cei de la Euronet, așa că de teama că vom pierde autobuzul, am luat și noi o țeapă de 4 euro, dar am auzit mult mai grave. Să scoateți bani doar de la ATM-urile OTP Bank. Nu am avut probleme cu ele și nu am plătit niciun comision. Le puteți găsi prin centru. Am mai încercat la Zagreb Bank și la încă una, dar ambele percepeau un comision destul de mare. Cred, doar cred, nu știu sigur, că puteam plăti bilete de bus și cu cardul. Am văzut asta la întoarcere, când ne-am dus la aeroport. Dar eu o să vă dau un pont șmecher care vă va pregăti și scuti de altfel de situații nedorite. Există o aplicație pe care o veți instala pe telefon. Se numește Smartica. Cumpărați biletele din aplicație, oricând vreți, și le validați în autobuz la validatorul special pentru asta care se află lângă șofer. V-am spus că mă ocup să vă iau din stres, nu?

20220714_110226-01

Fix în momentul în care am coborât din autobuz, am simțit un vibe atât de fain încât mi se ducea din oboseală, deși era cam 2 noaptea. Era un centru animat și luminat, demn de o super stațiune, lumea prea happy, dacă mă întrebi pe mine, dar nu ne-a deranjat nimeni. Am avut de mers pe jos aproximativ 20 de minute, pe care nici nu le-am simțit. De obicei nu ne aruncăm să mergem pe jos noaptea, dar dacă nu a vrut Uber-ul să colaboreze cu noi, nu prea am avut de ales. Cazarea am luat-o prin Airbnb și am plătit pe o săptămână 2500 de lei. În plin sezon, totul e mai scump, dar dacă veniți toamna, cu siguranță veți găsi prețuri mai bune.

20220710_152553-01

Obiectivele turistice din Zadar sunt concentrate în centrul istoric. Mai sunt și pe lângă, chiar la două ore de mers. O mică mențiune este că noi găsim mereu câte ceva de făcut chiar dacă am citit că unii au stat doar o zi sau două în Zadar și au spus că a fost de ajuns. Noi am fi vrut să stăm și mai mult de o săptămână, dar cred că asta face diferența între un turist și un călător.

20220713_205129-01

Ce putem vizita:

 • centrul istoric, absolut superb
 • Sea Organ, unică în lume și MUST SEE din toate obiectivele
 • Sun Salutation (bafta că în plin sezon nu am văzut locul ăsta seara să nu fie plin ochi)
 • Bell Tower (ca sfat, mergeți să vedeți apusul de aici de sus, e sublim, plus că poți admira Zadarul de sus. Intrarea este 15 kn, adică 2€.)
 • Catedrala Sf. Anastasia
 • Biserica Sf. Donatus; am intrat, 2 euro/persoană, nu prea sunt multe de văzut, dar a meritat prețul pentru ce oferă
 • Biserica Sf. Maria
 • Forumul Roman
 • Piața Poporului (People’s Square)
 • Pillar of Shame
 • Spiridon Brusina Statue
 • The Sphynx
 • plaje: Kolovare (la 15 minute de mers pe jos de centru, plajă cu pietre) și Borik (40 minute pe jos de centru, 25 minute cu bicicleta sau cu autobuzele locale, dar noi nu le-am folosit, o mică porțiune de plajă cu nisip)

Unde bem cafea bună în Zadar?

Sunt atât de multe variante, încât nu știu pe care să v-o spun prima :)) Glumesc! Este doar o cafenea cu cafea de specialitate și se numește D16 Coffeeshop. Se află într-un loc minunat din centrul istoric. Cafeaua este prăjită de ei în Split și s-a deschis chiar cu 4 zile înainte să ajungem noi, semn clar că Dumnezeu chiar ne iubește!

20220713_123044-01

Unde am mâncat bine și sănătos, fără prețuri piperate

 • The Botanist
 • Eden Gastro & Bar
 • HellBoy’s Grill
 • Famous Beach Bar & Grill
 • Coffee & Cake Zadar, pentru cele mai bune prăjituri din Zadar, felii excepționale de cheesecake și nu numai (două locații)
 • Art Kavana, prăjituri și cheescake-uri

20220712_194231

Ce excursii de o zi am luat pe lângă Zadar?

Motivul principal pentru care am venit în Zadar a fost Plitvice Lakes National Park. Mi se părea un loc rupt din povești din toate pozele văzute peste tot pe internet. Culoarea apei e incredibilă, iar natura e minunată. Nu poate fi exprimat în cuvinte sentimentul pe care îl ai atunci când privești oriunde în parc.

20220712_073701-01

Cum ne asigurăm că organizăm o zi în Parcul Plitvice fără surprize neplăcute? Vă spun eu, din timp. Dacă nu, riscați să fie haos și să nu vă mai bucurați de experiență cu adevărat. Noi am mers cu autobuzul, dar dacă ai mașină, pleacă din timp să fii acolo la deschiderea parcului, adică la 7:00 dimineața. Biletele le-am luat online cu o zi înainte și au costat 55 de euro două persoane, dus – întors cu FlixBus. Drumul până acolo este de două ore. Vlăduț a avut minunata idee să mergem cu o zi înainte și să stăm o noapte în Rastovaca, satul de lângă parc, aproape de intrarea 1. Am plătit pentru o noapte de cazare 50 de euro și am stat la Casa Luketic. A fost foarte curat și liniștit pe timpul nopții. Ne-am trezit la ora 5:50 a.m. și am încercat să fim la intrare la ora 07:00 a.m. pentru a ne asigura că nebunia asta cu venitul cu o zi înainte nu a fost făcută în… ZADAR (nu mă mai satur de gluma asta). Chiar a fost cea mai bună decizie, pentru că numai așa am putut admira liniștiți fiecare colțișor din parc, terminând programul C până la ora 12:00.

Parcul Național Plitvice e compus din 16 lacuri interconectate. Cascadele sunt practic scurgerea lacului de sus în cel de la un nivel inferior. Da, există lacuri curgătoare. Culoare variază de la verde smarald la turcoaz și albastru închis, în funcție de mineralele pe care le conțin și de lumină. În 1979 a fost inclus în patrimoniul UNESCO și este cel mai vizitat loc din Croația, cu peste 1 milion de turiști pe an, cei mai mulți venind între iunie și august, deci fiți pregătiți pentru grupuri mari de oameni.

20220712_071604-01

Plitvice se află la 136 km de Zadar, 135 km de Zagreb, 450 km de Dubrovnik, 260 km de Split și 275 km de Pula. Deci, din Zadar sau Zagreb este cel mai ușor de ajuns.

Sfat util: Pentru o experiență perfectă, stați o noapte în apropierea parcului pentru a putea fi la intrare la ora 7:00 când se deschide. Așa veți evita mulțimile care vor ajunge în jur de ora 10:00 și vă veți putea bucura pe deplin de peisajele superbe.

Sfat util2: Descărcați aplicația NP Plitvicka jezera. O puteți folosi ca ghid audio pe măsură ce înaintați pe programul ales să-l parcurgeți. Se poate folosi și offline.

Pentru a vă face o imagine de ansamblu, parcul este împărțit în două secțiuni: lacurile de jos și lacurile de sus. O altă secțiune, la fel de frumoasă sau poate chiar mai frumoasă, și care nu este inclusă în niciun traseu oficial, este secțiunea stâncilor (notate cu Cliff Views pe harta de mai jos). Noi am descoperit-o datorită celor de la Earth Trekkers.

Sursa: Earth Trekkers

Vă voi prezenta aici traseele în detaliu, numite programe, și deși pare greu, veți vedea că veți alege cu ușurință traseul care vi se potrivește cel mai bine.

Sunt două intrări în parc și șapte trasee, câte trei trasee de la fiecare intrare, plus un traseu care se poate face de la oricare dintre ele. Traseele de la intrarea 1 sunt A, B, C, iar cele de la intrarea 2 sunt E, F, H și sunt asemănătoare cu A, B, C, doar că sunt făcute în sens invers. Cel extra este programul K și este un traseu de o zi întreagă în jurul lacurilor.

1. Programul A pornește de la intrarea 1 și coboară spre poteci. Veți ajunge la Veliki Slap (Great Waterfall) și la cascadele lacurilor de jos. La Kozjak Bridge vă veți întoarce și veți ajunge înapoi la intrarea 1. Traseul marcat cu roșu în poza de mai jos.

 • Durata: 2-3 ore
 • Distanță: 3,5 km
 • Lacuri: lacurile de jos
 • Fără barcă
 • Fără shuttle bus-ul
Programele A și B

2. Programul B este programul A, dar de la Kozjak Bridge se ia barcă spre partea cealaltă a Lacului Kozjak, apoi vă întoarceți la intrarea 1. Vedeți harta de mai sus.

 • Durata: 3-4 ore
 • Distanță: 4 km
 • Lacuri: lacurile de jos
 • Traseu lung cu barca (P3 » P1)
 • Shuttle bus-ul de la ST2 » ST1

3. Programul C este o continuare a programului B. După ce ați coborât de pe barcă pe partea îndepărtată a Lacului Kozjak, veți merge pe poteci de-a lungul lacurilor de sus și a cascadelor. Apoi luați shuttle-ul înapoi la intrarea 1. Barca vă va duce de la P3 direct la P2 și nu va fi nevoie să o luați din nou de la P2 la P1 cum este prezentat pe harta de mai jos.

 • Durata: 4-6 ore
 • Distanță: 8 km
 • Lacuri: lacurile de jos și lacurile de sus
 • Traseu lung cu barca (P3 » P2)
 • Shuttle bus-ul de la ST3 » ST1
Programul C

4. Programul E pornește de la intrarea 2, luați barca traseul scurt pe malul celălalt al Lacului Kozjak și mergeți pe poteci printre lacurile de sus și cascade și apoi vă întoarceți la intrarea 2.

 • Durata: 2-3 ore
 • Distanță: 4,3 km
 • Lacuri: lacurile de sus
 • Traseu scurt cu barca (P1 » P2)
 • Shuttle bus-ul de la ST3 » ST2
Programele E și F. Programul E marcat cu albastru, F cu roșu

5. Programul F pornește de la intrarea 2, luați traseul lung cu barca pe Lacul Kozjak și mergeți pe lângă lacurile de jos și cascadele lor. Pentru a vă întoarce la intrarea 2, luați shuttle-ul sau mergeți pe jos.

 • Durata: 3-4 ore
 • Distanță: 4,6 km
 • Lacuri: lacurile de jos
 • Traseu lung cu barca (P1 » P3)
 • Shuttle bus-ul de la ST1 » ST2

6. Programul H pornește de la intrarea 2. Luați shuttle-ul de la ST2 la ST3, punctul cel mai înalt al lacurilor de sus. Mergeți pe poteci de-a lungul lacurilor de sus până ajungeți la Lacul Kozjak de unde luați barca și îl traversați. De acolo urmați potecile lacurilor de jos. Aici veți vedea și Veliki Slap (Great waterfall). De la intrarea 1, luați apoi shuttle-ul până la intrarea 2.

 • Durata: 4-6 ore
 • Distanță: 8,9 km
 • Lacuri: lacurile de sus și lacurile de jos
 • Traseu lung cu barca (P2 » P3)
 • Shuttle bus-ul de la ST2 » ST3 și ST1 » ST2
Programul H

Programul K vă va purta de-a lungul tuturor lacurilor, doar pe jos, fără să luați barca sau shuttle bus-ul. Indiferent ce intrare alegeți ca punct de început, traseul va fi același.

 • Durata: 6-8 ore
 • Distanță: 18,3 km
 • Lacuri: lacurile de jos și lacurile de sus
 • Fără barcă
 • Fără shuttle bus-ul
Programul K

După cum am menționat, noi am intrat la ora 7 și am făcut programul C în care am văzut ambele secțiuni, lacurile de jos și lacurile de sus. În funcție de timpul pe care îl aveți, eu vă recomand să alegeți acest traseu (sau programul H, care e același, în sens invers de la intrarea 2) pentru că merită să vedeți ambele secțiuni.

Dacă timpul vă va permite, și doriți să vedeți lacurile de jos și lacurile de sus, dar și peisajele de sus de pe stânci, așa cum am făcut noi, mai jos este recomandarea noastră. Apropo, traseul până la viewpoint-uri este foarte ușor și va merita, cu siguranță.

Începeți programul C la ora 7:00 pentru a evita mulțimile de oameni care vor ajunge după ora 10:00. Până atunci veți face cea mai mare parte din traseu și veți avea destul timp să vă bucurați de peisaje și de faptul că nu sunteți prinși în aglomerațiile de pe potecile de lemn unde se vor face cozi pentru că toată lumea se va opri să facă poze. Voi deja veți fi făcut asta și cu puțin noroc nu va apărea nimeni în pozele voastre de Instagram și de wallpaper. După 10:00, nicio șansă.

După ce ați terminat programul C, puteți să stați puțin să vă odihniți, să mâncați ceva și să beți apă. Recomandarea mea e să vă luați cu voi sandwich-uri și apă. Sunt și chioșcuri și ceva magazinașe în parc, dar se vor face cozi și acolo și prețurile sunt destul de mari. Noi am făcut această mică pauză la ST2, după care am ajuns la Peștera Supljara și am coborât prin ea pentru a ajunge din nou la poteci. De aici am mers către Kozjak Bridge pentru a ajunge la pontonul P3 de unde am luat barca mai devreme. Mergeți puțin înapoi până la o bifurcație. Aici, urmați traseul care urcă pentru a ajunge pe stânci, drumul albastru din poza de mai jos. Este un drum asfaltat, iar gradul de dificultate este unul scăzut. Când veți ajunge sus vor începe să apară viewpoint-urile.

După ce veți ajunge la primul, nu vă întoarceți până la drumul asfaltat, ci mergeți pe cărarea paralelă cu acest drum pentru a nu le pierde pe celelalte.

De la ultimul viewpoint se putea coborî pe niște scări abrupte pe lângă Veliki Slap până la baza acesteia, dar din păcate erau închise când am fost noi. Nu știm dacă definitiv sau dacă doar pentru renovare. Ar fi fost o experiență tare să le coborâm.

Sursa: Earth Trekkers

De aici am mers până la viewpoint-ul simbol al Parcului Plitvice. Ne-am întors la drumul asfaltat și am traversat un pod de lemn după care am făcut dreapta pe o cărare. Click pe poze pentru a le vedea mai mari.

De aici am fi vrut să ne întoarcem până la ultimul viewpoint și să coborâm scările pe lângă Veliki Slap, dar pentru că nu s-a putut, ne-am întors la intrarea 1 pe același drum pe care am venit.

20220712_074210

Intrarea în parc a costat 300 kune/persoană (~40 euro), dar diferă în funcție de sezon. Nu cumpărați biletele de pe Viator pentru că sunt mai scumpe cu vreo 10 euro. Noi le-am cumpărat online de aici. Alegeți data, ora și apoi intrarea 1 sau 2 și nu veți plăti nimic extra. Vă și arată cu aproximație câte bilete mai sunt la fiecare intrare la ora și data aleasă de voi.

Rezumat și sfaturi pentru o experiență de neuitat:

 1. Descărcați aplicația NP Plitvicka jezera disponibilă pe Android, nu știu dacă și pentru iOS. E foarte utilă, îți arată traseul live și puteți afla informații foarte utile cu ghidul audio. Se poate folosi și offline.
 2. Fiți acolo la ora deschiderii pentru a evita mulțimile care ajung în jur de ora 10:00. Până atunci voi vă veți fi bucurat de frumusețea parcului în liniște.
 3. Stați peste noapte undeva în apropiere. Astfel, veți putea fi acolo la prima oră.
 4. Încălțați-vă cu papuci comozi sport. Dacă aveți de trekking, cu atât mai bine. Exclus șlapi sau sandale. Noi am avut pantofi sport și a fost minunat.
 5. Să aveți cu voi sandvișuri și apă! Beți apă pentru că toalete veți găsi la punctele importante: cele trei stații de shuttle bus și locurile de unde se ia barca electrică. Apropo, shuttle-ul și barca sunt incluse în preț.
 6. Începeți de la intrarea 1 pentru că în acest fel veți merge cu fața către cascade și lacuri și peisajele vor fi mai frumoase.
 7. Înarmați-vă cu răbdare! În sezon, potecile vor fi foarte aglomerate. Dar voi ați citit acest articol și veți ști cum să evitați mulțimile.
 8. Înotul nu mai este permis din 2020.
 9. Citiți informațiile de pe Earth Trekkers și TripTins.
 10. Enjoy your trip!

20220712_084502-01

Excursia de o zi la Parcul Național Kornati plus Lacul Telascica

20220715_075311

Am stat până în penultima zi să ne gândim dacă să mergem la insulele Kornati sau nu. Am mai întrebat localnicii ce părere au despre ele, dar ne spuneau că nu sunt chiar atât de wow, mai mult pentru turiști. Noi totuși am vrut să vedem dacă sunt sau nu de vizitat. Răspunsul meu este da! Faptul că pleci la 08:15 a.m. și te întorci la 18:30 cu niște povești de spus și impresii de prezentat pe viață, este de ajuns pentru noi!

20220715_111003

Am început ziua dând pe gât două cafele bune rău, apoi a trebuit să ne prezentăm lângă pod, până la ora 08:15. Excursia am luat-o online de pe site-ul HappyToVisit.com, iar organizatorul se numește Fazanka Tours. Puteți cumpăra și direct de pe site-ul lor, de aici. Prețul e același indiferent de unde cumpărați, 340 kune de persoană (~45 euro). Găsiți pe site-ul lor tot itinerariul excursiei, cu ore și locuri și vă puteți face o idee. Noi am hotărât să plătim cash pe barcă. Aveți și opțiunea de a plăti cu cardul, dar noi am ales să facem asta pentru că nu știam exact dacă e scam sau nu, deși am citit review-urile și erau ok. Dar ca să știți, puteți opta pentru ambele variante. Barca chiar a plecat la ora stabilită, așa că nu întârziați. Tot itinerariul a fost respectat la minut.

20220715_113921

Plimbarea cu barca a început ușor și am văzut că nu eram prea mulți așa că am decis să mă relaxez maxim, să ne facem poze, asta până la prima stație, Bibinje, unde au urcat foarte mulți oameni. Nici nu știam dacă o să încapă toată lumea și repetam obsesiv că nu au loc toți. Grupul mare care ne-a însoțit pe barcă era format chiar din românașii noștri, liceeni din Suceava veniți în tabără. Mișto tabără! Pe vremea mea ne duceau pe toți la Castelul Bran și aia era tabăra noastră! Au fost foarte educați, chiar suntem sceptici când dăm de români prin străinătate. Sincer, credeam că mă voi plictisi oarecum la acest drum cu barca, dar realizez că a fost una dintre cele mai tari chestii ale acestei excursii. Peisajele sunt superbe și culoarea apei e un spectacol.

20220715_085019

În prețul acestei excursii intră un sendviș ca mic-dejun, apă sau suc la discreție, prânzul care a constat în pește proaspăt, salată de varză și piept de pui. Ne-au mai servit și cu o sticlă de vin alb/roșu per masă.

20220715_124935

Ca și recomandare, ar trebui totuși să aveți la voi și altceva de mâncare. Poate că ceea ce servesc ei nu e de ajuns sau nu e pe gustul vostru. Noi am avut ceva snack-uri extra. Vă puteți lua cafea, înghețată și altele, dar contra cost.

20220715_111436

Prima oprire a fost la Lacul Telascica, un lac sărat. Am avut de ales între a face puțin hike sau de a sta la plajă. Noi am ales să le facem rapid pe amândouă. Înainte de plecarea din barcă, se va stabili o oră pentru a ne întoarce pe barcă. Am început să urcăm destul de repejor și să ne ținem de grup, dar tot făcând poze, i-am pierdut. Așa că a trebuit să intuim cumva pe unde au continuat să meargă și am dat de niște păianjeni de era să leșin când i-am văzut. Pe deasupra copacilor își întindeau plasa coborând din când în când și făcându-mi inima să explodeze :)) Cu toată frica pe care o adunam pas cu pas, am început să vedem locul superb de unde se vedea lacul și împrejurimile de sus. Apoi, printr-o scurtă coborâre am ajuns și la lac, unde am ales să facem o baie și apoi direct la barcă. Barca a plecat la timpul stabilit, hai poate cinci minute acolo peste, dar încercați să veniți înapoi la timp, altfel rămâneți cu păianjenii pe insulă :))

Următoarea oprire și ultima a fost la Parcul Național Kornati unde am văzut insulele, am făcut puțin hike și apoi am făcut o baie plus plajă. Plaja de aici e cu pietre, ca peste tot aproape în Zadar, de aceea vă recomand papuci speciali ca să puteți intra în apă. O culoare superbă a apei exact în locul în care făceam plajă, relaxare totală, aer de vacanță, țipete de bucurie, ceva ce cu toții am dus lipsă-n lockdown.

20220715_135659

Această excursie chiar și-a meritat banii și mă bucur că nu am ratat-o.

Dacă mai aveți întrebări, vă aștept în rubrica de comentarii. Pe Facebook mă găsiți Elena Oprea, iar pe Instagram, unde sunt destul de activă în călătorii, @coffeelena22.

Ne vedem în următoarea excursie! Dacă ți-a plăcut acest articol și te-ai inspirat din el, mă poți susține cu o cafea apăsând pe link-ul de mai jos, Buy me a coffee!

Buy Me A Coffee

2 thoughts on “E Croația în Zadar?

 1. rofstef August 4, 2022 / 8:34 pm

  Atâtea detalii, sfaturi și recomandări pe care ni le împărtășești, cumva reușești într-un anume fel, să crești valoarea excursiei..apoi dacă mai imortalizezi și locațiile cu câte-o imagine reprezentativă, nu ne rămâne decât să facem bagajele și s-o luăm la sănătoasa.

  Îți mulțumesc pentru răbdarea pe care o ai, pentru a oferi toate detaliile traseelor, dar și pentru că le împărtășești cu noi.

  Weekend superb vă doresc, și călătorii plăcute în continuare! 🥰

  Liked by 1 person

  • elenaoprea22 August 6, 2022 / 10:36 am

   Multumim frumos, Stef! Chiar a fost un articol lucrat și ne bucurăm mult că ți-a plăcut! Mulțumim că ne urmărești mereu cu drag! Stai pe lângă noi că mai urmează aventuri minunate! O zi plăcută!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s