Merită să zburăm până în Serbia?

20220830_110535-01

Ne-am decis să vizităm Serbia, dar cu avionul. Pe unde citisem eu, lumea alege să meargă în Serbia cu mașina. Probabil e mai ieftină varianta asta. Am ales Taromul și prețul biletelor dus – întors pentru două persoane a fost de 1500 de lei. Acum chiar nu știu să fac o comparație cât ar fi cu mașina până în Belgrad. Un lucru e sigur, mereu confortul se va plăti scump. Pentru că la această sumă, într-o oră și 10 minute eram în Belgrad. Nu știu cine mi-a dat frica asta de avionașele mici cu elice, dar mama mea, aterizarea și decolarea le simți până în creștetul capului, plus că simți golurile de aer la intensitate maximă. La dus am fost puține persoane, poate 50. Când ne-am îmbarcat a trebuit să lăsăm trolerele la avion, urmând să le primim la coborâre, tot la avion. Doi oameni nu au înțeles mesajul și au urcat cu ele, dar nu au avut probleme. Aeroportul din Belgrad este în construcție în această perioadă și e puțin haotic, dar cu puțină răbdare și research reușiți să vă organizați. După controlul pașapoartelor am mers aproximativ 5 minute și am ajuns în stația de la A1 shuttle bus, care venea din 15 în 15 minute. Biletele se iau de la șofer și acceptă doar cash, euro sau dinari sârbești. Un bilet este 4 euro per persoană. Noi am apucat să scoatem bani de la un ATM din aeroport care nu lua comision. Mare atenție la asta! Am scos bani doar de la OTP Bank, exact cum ieșiți după declararea bunurilor. Ar mai fi o variantă și mai ieftină cu  autobuzul 72, dar noi nu am ales-o. Din ce am citit durează aproximativ o oră de la aeroport până în centrul orașului pentru că are foarte multe stații și fiind cald, dar și nerăbdatori, nu am mai stat să ne interesăm de 72. A1 este o variantă ok, ar fi putut fi și mai bine dacă te-ar fi lăsat în centrul orașului, dar ne descurcăm cu ce avem. Mai puteți lua și taxiul, dar este destul de scump, între 20 – 25 de euro. August fiind și perioada concediilor, am găsit un Belgrad primitor, cald și destul de acceptabil din punct de vedere financiar.

Am închiriat un apartament de pe Airbnb în centru și asta ne-a ajutat destul de mult cu vizitele la cafenele. 

Ce am vizitat gratuit în Belgrad?

Kalegmegdan (Cetatea Belgradului)

Cred că aici nu ai cum să nu ajungi. Am fost atât de uimită când am vizitat această cetate. Eram aproape de ora apusului și am decis cu Vlăduț să ne plimbăm prin apropiere, ca apoi să putem admira apusul de sus. Parcul din interiorul cetății e deosebit. Plus biserica de acolo și zidurile vechi, pură istorie de care încă ne putem bucura din plin. Se pare că apusul e partea din zi favorită și a localnicilor deoarece toți se adunau să-l privească: cupluri, familii, oameni singuri, cântăreți, turiști și noi pe lângă ei. Am avut norocul de a prinde un apus superb. 

20220815_190438-01

Ružica Church este bisericuța din basme și o puteți vizita, bineînțeles gratuit. Este din altă lume, cel puțin cum arată totul în jurul ei, parcă timpul a stat în loc. În Cetatea Belgradului mai este și statuia lui Victor sau monumentul Victor. 

20220815_184912-01

Hotel Moskva

Am văzut doar exteriorul :)) Ca să-i vezi interiorul trebuie să plătești bani grei :))) Am ajuns în fața hotelului să-l pozăm cum de altfel face toată lumea când ajunge în Belgrad. Chiar e un hotel superb și îmi imaginez că și interiorul arată la fel de bine, la fel și serviciile. După review-urile pe care le citesc chiar acum, aș spune că merită să stai o noapte aici, dacă îți poți permite. Am înțeles că oamenii merg la restaurantul hotelului doar să ia micul-dejun fără a fi cazați acolo. Citesc acum că aveau prăjituri delicioase, măcar voi să nu le ratați, dacă sunteți iubitori de dulce, cică tortul Moskva, ca și numele hotelului, ar fi printre preferate și îmi mai arată că ar fi 800 RON o singură noapte. Deci pas :)) 

Catedrala Sf. Sava

A fost o experiență uimitoare pe care chiar v-o recomand. Se consideră a fi cea mai mare biserică ortodoxă din lume. Bine, asta depinde când de tare vine din urmă Dani al nostru cu catedrala din București. Este atât de mare încât o poți vedea cam din orice colț al orașului. Noi am stat să bem o cafea chiar la Koppa Coffee și o aveam mereu în fața noastră. E o construcție impresionantă, deși pentru început a fost doar o mică bisericuță ridicată în locul în care a murit Sfântul Sava. 

20220816_123313

20220816_122651

Piața Republicii

Confundată des cu centrul Belgradului, e un loc unde poți mânca și bea ceva și admira peisajul care te înconjoară. Aici găsim Muzeul Național și Teatrul Național.

20220816_092638-01

Strada Skadarlija

Unii o numesc cea mai frumoasă stradă pietonală din Belgrad. Nouă ne-a plăcut foarte mult, am trecut de vreo două ori pe aici, ultima dată chiar se desfășura un festival al mâncarii și degustării de vin și am gustat și noi niște preparate delicioase. Clădirile și restaurantele de aici sunt superbe, care mai de care mai colorate. 

20220830_180808-01

20220830_181236-01

Strada Knez Mihailova

Este principala stradă pietonală din Belgrad și nu știu când nu va fi aglomerată în viața asta. Și dimineața și seara mi s-a părut mereu că e plină de viață. Aici puteți găsi de toate, magazine, restaurante, ATM, până și un mall în drum spre Cetatea Belgradului. Cel mai important lucru, are Wi-Fi gratuit, deci poate fi un punct important în plimbările voastre. Noi ne-am descurcat patru zile fără a cumpăra cartelă cu internet. 

Urmele bombărdării NATO

Fie că îți place, fie că nu, urmele lăsate de NATO asupra clădirilor din Belgrad nu au cum să nu te pună într-o situație mai puțin plăcută atunci când le vezi. Sârbii au decis să le lase exact așa cum sunt pentru a putea vedea și alții prin ce au trecut unii oameni. Mie mi s-a părut chiar trist să văd asta și m-am gândit la cei care și-au pierdut viața, dar din păcare lăcomia omului și lupta pentru putere ne aduc inevitabil moartea. Am vizitat clădirea radioteleviziunii și cea a Ministerului de Interne.

20220816_144953

20220816_145012

20220816_141557

Câteva impresii generale:

 • Belgradul cu siguranță merită vizitat, este o capitală superbă, cu foarte, dar foarte mult potențial de dezvoltare în următorii ani.
 • Nu imi place în schimb că, din păcate, încă se fumează în înteriorul restaurantelor/cafenelelor, așa că asta a fost un mare minus pentru noi, dar dacă ești fumător, s-ar putea să nu te deranjeze.
 • Ca și siguranță, nu ne-am simțit în pericol și am mers foarte mult pe jos prin mai multe zone. Sunt persoane ca și la noi, care poate arată într-un fel, dar nu neapărat au ceva cu tine. Asta nu înseamnă că nu trebuie să fii totuși atent pe unde și cu cine mergi.
 • Sistemul de transport în comun nu l-am testat. Am hotărât să mergem pe jos, dar am observat un lucru, e scris peste tot, dar peste tot cu caractere chirilice, așa că, să n-ai pretenții să înțelegi ceva.
 • Nu toată lumea vorbește engleză, dar mă așteptam sincer la mai mult. Nu am poate pretenții de a vorbi fluent, dar nivel conversațional, mai ales dacă lucrezi în cafenea. Îți spun asta pentru că o să te mai lovești de situații, dar Google Translate sau datul din mâini rezolvă multe :)) Știu că mai citisem articole în care spuneau anumiți oameni că sârbii știu engleză, dar eu am avut alte experiențe.
 • Ne-am plimbat prin partea nouă a Belgradului, Belgrade Waterfront. Mie mi s-a părut foarte frumoasă zona și după cum spuneam, merită vizitată deoarece seara la apus vă puteți întoarce către centru pe jos pe lângă râul Sava și asta chiar este ceva frumos, mai ales dacă aveți și cu cine 😛

Ce cafele de specialitate am testat și recomand în Belgrad?

Vreau să încep prin a spune că per total cafeaua nu a fost extraordinară, e departe de ceea ce avem noi în București de exemplu, dar cu siguranță sunt și aici câteva cafenele care au ieșit pentru mine în evidență:

 • Koffein
 • D59B
 • Tamper Coffee Belgrade

20220816_101253-01

 • Koppa Coffee a fost preferata mea

20220817_101253-01

 • Uzitak Coffee Selection and Delights
 • Kafeterija
 • La Casa De Caffe
 • Kafograf

Ne putem bucura de o cafea bună și în aeroport. O puteți găsi după ce ați trecut de controlul de pașapoarte în drumul către îmbarcare. Se numește Kafeterija, e efectiv singurul stand cu cafea, nu ai cum să-l ratezi. Singurul defect pe care îl au e că fierb laptele și a trebuit să mă opresc de 10 ori numai să nu îmi ardă mâna, așa că aveți grijă la acest aspect.

Câte zile sunt necesare pentru a vizita Belgradul?

Noi am avut aproape patru zile și au fost suficiente, cred că și într-un city break puteți acoperi cele mai importante atracții turistice. 

Vă mulțumesc că ați fost alături de mine în călătoria mea în Belgrad! Până data viitoare, să aveți călătorii minunate! Dacă mai aveți întrebări, vă aștept în rubrica de comentarii. Pe Facebook mă găsiți Elena Oprea, iar pe Instagram, unde sunt destul de activă în călătorii, @coffeelena22.

20220830_192157-01

Cu drag, Elena!

20220830_125616-01

Nu uitați că mă puteți sprijini și pe site-ul Buy Me a Coffee dacă simți că articolele mele te ajută cu ceva și îți sunt folositoare. 

Buy Me A Coffee

 

3 thoughts on “Merită să zburăm până în Serbia?

 1. rofstef September 11, 2022 / 9:20 pm

  Foarte frumos și colorat!
  Mi-a plăcut mult descrierea și toate recomandările făcute de tine, chiar merită o vizită în Serbia.
  O săptămână frumoasă vă doresc! 😇

  Liked by 1 person

  • elenaoprea22 September 20, 2022 / 1:56 pm

   Mulțumesc din suflet pentru cafeaua virtuală și pentru suținere! Mulțumim că ești alături de noi prin toate colțurile lumii. Sperăm să urmeze o perioadă bună pentru a călători și a arată cât mai mult din lumea asta minunată.

   Like

 2. rofstef September 20, 2022 / 10:54 pm

  Cu mult drag!
  Mi-a făcut și mie plăcere, și vă mulțumesc pentru că m-ați plimbat și pe mine, prin atâtea călătorii frumoase!
  Excursii superbe vă doresc în continuare, și să auzim doar de bine!
  Să aveți grijă de voi! 🥰

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s